Hasznos tanácsok biciklizőknek, rollereseknek

410

A szeptemberi becsengetéssel sok diák ült kerékpárra, állt rollerre, hogy gyorsabban eljusson az iskolába, a meleg őszi idő pedig kedvez a járgányok azon szerelmeseinek is, akik hétvégi kirándulásokhoz használják az eszközöket. A biztonságos közlekedés szabályainak betartása mellett fontos megelőzni a járgányok ellopását is, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya most ehhez ad hasznos tanácsokat.

  • Kerékpárod, rollered soha ne hagyd őrizetlenül, hiszen a tolvajnak két perc is elegendő.
  • Ha biciklid az utcán állítod le, mindig tegyél rá lakatot, biztonsági láncot. A kerékpárzár minősége álljon arányban a kerékpár árával. A lábbal hajtható roller nagy előnye, hogy könnyen összecsukható, így bárhova magaddal viheted.
  • Lehetőség szerint a kerékpár vázrészét zárd oda valamilyen nehezen mozdítható tárgyhoz.
  • Írd fel a biciklid vázszámát, egyedi azonosító jeleit, mert ha esetleg ellopják, ezzel segítheted a nyomozást és a mielőbbi megtalálást. A lábbal hajtható rollerre valamilyen titkos jelet rakj, így ha elviszik, és később valahol viszontlátod, könnyebben felismerheted.
  • Nagyobb értéket képvisel az elektromos roller, amelyet elsősorban a gyorsabb városi közlekedés reményében vásárolnak. Előnye, hogy nem szükséges hozzá motorkerékpár-vezetői engedély és már 14 éves kortól használható. Összecsukható, azonban a súlya miatt nem lehet „csak úgy” felkapni és bevinni bárhová, ezért érkezés után gondoskodj a biztonságos parkolásról, tárolásról.
  • Mindig megbízható üzletből, embertől vásárolj kerékpárt, rollert. A valós értéknél jóval kedvezőbb áron kínált portéka legyen gyanús – főleg, ha papírokkal sem rendelkezik, ugyanis előfordulhat, hogy bűncselekményből származó kerékpárt vagy rollert kínálnak neked eladásra.

A rendőrség 2015-ben indította el a BikeSafe elnevezésű kerékpár regisztrációs országos programját, amelynek során lehetőség van egyénileg vagy a rendőrség közreműködésével regisztrálni a kerékpárokat a www.bikesafe.hu oldalon. Amennyiben ezt szeretnéd igénybe venni, kérdezd meg a lakhelyedhez legközelebb található rendőrkapitányságot, hogy mikor lenne rá lehetőséged.

solymáronline