Kudarcok és sikerek: 30 éves a Rock Klub – 3. rész

1347
A Média Kontroll 2010-ben

A művelődési házban működő rock klub idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. Augusztus 29-i nagyszabású rendezvényükön hat formáció koncertjével emlékeznek meg az eseményről. A fellépők mindegyike kapcsolódik a klub pályafutásának egy-egy időszakához. A Média Kontroll megjelenése már a közhasznú ifjúsági egyesületté alakulás utáni sikeres időszakhoz köthető, ahogy az együttes tagjai, Balasi Ádám dobos (Anna & the Barbies) és Juhász Soma énekes-gitáros (Belvilág) mesélik.

A KUD-ARC 30 Fesztiválra készülve, a Kud-A.R.C. KIE segítségével minden héten új, kedvcsináló interjúval hangolódunk az eseményre.

Nagyon közel áll a szívünkhöz ez a hely, hiszen gyakorlatilag itt nőttünk fel, rengeteg segítséget kaptunk Bamestől” – írják az augusztusi koncert beharangozójában a Facebookon. Ugyanitt olvasható, hogy az együttesre, mely 2009–14-ig működött aktívan, „három barát be nem teljesült álma”-ként emlékeznek. A két vörösvári fiú harmadik barátjuk, a solymári Berezvai Marcell révén került kapcsolatba 2008 táján az akkor már nagy népszerűségnek örvendő rock klubbal.

2009-ben az Eliziumban

– Marcellel először pont a művelődési ház előtt találkoztunk – meséli Ádám. – Dobosként gitárost kerestem, és egy vörösvári zenetanártól kaptam meg a számát. Tizennégy évesek lehettünk. Hamar megtaláltuk a közös hangot, és Somával kiegészülve megalakult a zenekar. Marcell a dalszerzésben volt kiváló, míg Soma kiállásával, hangjával énekesként jeleskedett, én pedig dobosként a hangszerelést, produceri teendőket láttam el. Rengeteget lógtunk együtt, főleg Solymáron. Sokszor aludtunk Marcelléknél, törzshelyünk volt az Elizium Sörkert Pilisszentiván határában, de órákat töltöttünk a buszra várva a megállóban, és emlékezetesek az állandó séták a vasútállomásra… Az együtt zenélés mellett olyan mély barátság alakult ki közöttünk, ami egyszer van egy életben. Akkor nem is értékeltük igazán, azóta leesett mindenkinek!

Egy 2009-es fellépésen

– A kezdő zenekaroknak nem volt sok fellépési lehetősége, és ez így van a mai napig – veszi át a szót Soma. – Ezért volt nagy dolog, hogy Bames megalakulásunktól kezdve segített bennünket. Már az elején rájöttünk, milyen jó hely a rock klub. Első koncertjeinket még a Cenzúrával adtuk, később a Média Kontrollal, és egy darabig Arday Dani barátunk is tagja volt az együttesnek. Többször játszhattunk a klubban, például az MWS előtt, aztán az 1 Nap Érted ifjúsági rendezvényen a művelődési ház színpadán, a Napra és a Magashegyi Underground előzenekaraként, vagy kijuthattunk a Sziget Civil Színpadára!

A Sziget színpadán

– A Napra legjobb időszaka volt! – teszi hozzá Ádám. – Hatalmas tűzzel játszottak! Nekünk, kezdőknek már az is nagy dolog volt, hogy láthattuk, hogy készülődnek a profik, például Both Miklós, aki a mai napig nagy inspirációt jelent számomra. A Sziget-fellépést is óriási lehetőségként éltük meg. A büszkeségen túl nagy élmény volt betekinteni a zeneipar működésébe és még világsztárokat is láthattunk! Ma egyre nehezebb a helyzet, kevesebb a rendezvény, sorra zárnak be a helyek, talán csak öt-hat maradt, oda is csak az ismert zenekarok tudnak bejutni. Nem lenne könnyű dolgunk, ha ma kezdenénk.

1 Nap Érted (2010)

A Kud-A.R.C. KIE – vállalt célkitűzését beteljesítve – megszámlálhatatlan környékbeli és helyi fiatal amatőr zenésznek és zenekarnak nyújtott – és nyújt a mai napig – bemutatkozási lehetőséget az immár felújított, korszerű technikával rendelkező pinceklubban vagy nagyobb méretű eseményeken, melyeknek a művelődési ház nagyszínpada adott otthont. A Solymári Búcsúban, ifjúsági rendezvényeken, mint amilyen az If You (2007-2009), az 1 Nap Érted (2010), vagy az 1 Nap Együtt (2011), a Chili Fesztiválon (2012-17) és persze a Sziget Fesztivál Civil Színpadán (2004-2010) már közismert zenekarokkal együtt léphettek fel. Számos tehetség kezdte pályafutását ezeken a színpadokon.

Az Álomvesztő klipforgatásán
Papp Szabival a Pécsi Est Caféban előzenekarként

A Média Kontroll több tehetségkutatóról hozott el első díjat és emlékezetes sikere, hogy négy száma szerepelt a 41. Filmszemle egyik díjazott, mobiltelefonnal felvett filmjében. A Filmszemlén, a vetítés előtt fel is léptek, amire azelőtt még nem volt példa. Egy nézeteltérés miatt az együttes feloszlott és bár a barátság megmaradt, a tagok más formációkban zenéltek tovább. Ahogy mondják, utólag nagyon megbánták. És hiába folytatnák legszívesebben ott, ahol abbahagyták, ugyanabban a formában ez már nem lehetséges. Két éve ugyanis Marcell gyógyíthatatlan betegségben elhunyt. Az esemény nemcsak az ismerősöket, de az egész szakmát megrendítette. A fiatal tehetséges zenész emlékének kívánt tisztelegni a solymári MUSTRA Zenei Tehetségkutató, mely 2019 nyarán került először megrendezésre a Kud-A.R.C. KIE és az Apáczai Csere János Művelődési Ház szervezésében. Az egykori zenésztársak szintén rendszeresen kapnak meghívást különböző emlékkoncertekre.

Mai napig rendszeresen ülünk össze” (2020)

– A jubileumi rendezvényre Danival kiegészülve már próbáljuk a kiválasztott számokat. Marcell helyett Rácsai Mátyás áll be, akivel a Kalefben zenéltek együtt. Izgalmas lesz, hogy Bames kifejezett kérésére most nem akusztikusan zenélünk, ahogy szoktunk, hanem rendes felállásban, „hangosan” szólunk majd! – mondják.

Soma a Belvilággal napjainkban

– Legalább egyszer egy évben valahonnan mindig érkezik egy felkérés, és mi újra összeállunk, hogy eljátsszuk ezeket a számokat. Ez minket is összetart. Valószínűleg életünk végéig fogjuk őket játszani, és ez így van jól.

Ádám az Ék zenekarral a Fekete Zaj Fesztiválon

ZulimA
(Kud-ARC 30 Fesztivál)
Fotók: MK archívuma