A Herbstrosen Tánccsoport élete a járvány alatt

1181
Fotó: apaczai.com

Folytatjuk sorozatunkat, melyben helyi egyesületeket, civil szervezeteket kérdezünk, hogy mi változott az életükben a járvány kitörése óta. Ezúttal a Herbstrosen Tánccsoport elmúlt hónapjairól és jövőbeni terveiről kérdeztük az együttes vezetőjét, Marlok Róbertnét.

Miben változott az életük a járvány kitörése óta? A kijárási korlátozások ideje alatt hogy működtek?

A Herbstrosen Tánccsoportot is érzékenyen érintette a COVID-járvány, hiszen táncosaink többsége hatvanon felül van, és többen idős szüleikkel élnek egy háztartásban. A vírus megjelenésével a Művelődési Házat is bezárták, így a próbák is elmaradtak. Nem éltünk az online próbák adta lehetőséggel, mert a mi közösségünk a tánc szeretete mellett a személyes jelenlétet is igényli. Komolyan vettük a kijárási tilalmat, és aki tehette nem mozdult ki otthonról. Gyerekeink jártak vásárolni és ők intézték a család egyéb ügyeit is. A csoport tagjaival sem találkoztunk, de sokszor telefonáltunk és váltottunk e-mailt. Tudtuk, hogy ki tölti ezt az időszakot munkával, lakásfelújítással, kertészkedéssel, vagy az unokákkal.

A próbák azóta újraindultak?

A heti rendszerességű próbák nagyon fontosak számunkra, mert ott rögzülnek a mozdulatok, ott fejlődik az állóképességünk. Bár a Művelődési Ház július közepén újra kinyitotta kapuit, mi mégis úgy döntöttünk, hogy óvatosságból még nem tartunk próbákat. Nehezen tudjuk elképzelni, hogy egymás érintése nélkül, maszkkal hogyan lehet táncolni, amikor bevásárláskor is nehezünkre esik a maszk alatti levegővétel.

Hogyan tervezik a következő hónapokat?

A járvány kitörése előtt tele voltunk tervekkel. Minden próba, fellépés és a fesztiválokon való részvétel nemcsak a nézőknek, hanem nekünk, táncosoknak is mindig nagy ünnep. Fesztiválokra, faluünnepekre kaptunk meghívást, és a hagyományos tánctábort is szerettük volna megszervezni.
Ha a járványügyi adatok továbbra is ilyen bíztatóak, akkor talán szeptembertől mi is megtartjuk a próbákat, és pótoljuk az elmaradt tánctábort. Bízunk benne, hogy lesznek fesztiválok és újra hívnak bennünket táncos, zenés rendezvényekre. Minden meghívásnak örömmel teszünk eleget!

Mi jelenti a legnagyobb nehézséget?

Nagyon hiányoznak a táncostársak annak ellenére, hogy mindenkiről vannak információink. A személyes találkozás varázsa, a közös táncpróbák és a fellépések hangulata pótolhatatlan!

solymáronline