Országelső lett a Hel Pékség rozmaringos cipója és a JÓkenyér cukormentes tortája

5518
A pilisszentiváni JÓkenyér Cukrászat Szentivánéji Álom tortája. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Dupla sikert ünnepelhetnek a solymári kapcsolódású pék- és cukrászremekek: a Ludwig & Mentesi Kft. Szentivánéji álom fantázianevű tortája lett idén Magyarország cukormentes tortája, a solymári Hel Pékség rozmaringos-burgonyás cipója pedig a 2020 leginnovatívabb kenyere címet nyerte el.

A Magyarország Tortája és a Szent István-napi kenyér szakmai versenyek eredményét ma, az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón hirdették ki a Parlamentben. A kormányszóvivő kiemelte: bár idén a koronavírus-járvány miatt az augusztus 20-i ünnepi programok nagy része elmarad, érdemes felkeresni azokat a pékségeket, cukrászdákat, ahol az idei év ország tortáit, a Szent István-napi kenyeret és 2020 leginnovatívabb kenyerét meg lehet kóstolni.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke kiemelte: a magyar pékek kiválóan helytálltak a járvány idején és a szövetségük által meghirdetett szakmai versenyen, ahol csaknem félszáz nevezésből választották ki a továbbjutókat. A döntőben 15 kenyeret kóstoltak, amelyekből hetet a Szent István-napi kenyér, nyolcat a 2020 leginnovatívabb kenyere versenyre neveztek. Az idei Szent István-napi kenyér a Balmaz Sütöde Kft. által készített Hajdúsági házi kenyér lett, 2020 leginnovatívabb kenyerének pedig a solymári Hel Pékség Kft. – Szász Krisztián és Horváth Zoltán által bemutatott – Rozmaringos-burgonyás cipóját választották.

2020 leginnovatívabb kenyere, a solymári Hel Pékség Kft. Rozmaringos-burgonyás cipója az Országház Vadásztermében az augusztus 20-i nemzeti ünnep elõtti sajtótájékoztatón 2020. augusztus 4-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nándori László, a Magyarország cukormentes tortája verseny zsűrijének elnöke elmondta: az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével meghirdetett versenyen a Szentivánéji Álom nyerte el a Magyarország cukormentes tortája címet. A pilisszentiváni JÓkenyér Cukrászat csapata által, Dienes Andrea cukrászmester vezetésével elkészített alkotás nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, amelyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé. A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi. A Szentivánéji Álom – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai szerint – szeletenként 13,3 gramm szénhidrátot és 252,5 kalóriát tartalmaz.

Dienes Andrea cukrászmester (b) és Ludwig Klára pékmester bemutatja a pilisszentiváni JÓkenyér Cukrászat Szentivánéji Álom tortáját, Magyarország cukormentes tortáját. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A pilisszentiváni székhelyű Ludwig & Mentesi Kft. vezetője az a solymári Ludwig Klára, aki idén kimagasló szakmai eredményeiért és adakozó, segítő munkájáért Solymárért kitüntetésben részesült. Ludwig Klára kérdésünkre már korábban elmesélte: “Azért indultunk a cukormentes kategóriában, mert a JÓkenyér filozófiájának megfelelően természetes, minden adaléktól mentes tortát szerettünk volna készíteni”.

Az idén 14. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája versenyt a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda Curiositas tortája nyerte, amelyet Füredi Krisztián készített. A torta fő összetevője a mogyoró, a mandula és a csokoládé, valamint a birsalma. A két győztes tortát augusztus 19-étől az ország számos cukrászdájában árusítják.

Egy-egy szelet a tápiószecsõi Hisztéria Cukrászda Curiositas tortájából, az idei Magyarország tortájából és a pilisszentiváni JÓkenyér Cukrászat Szentivánéji Álom tortájából, Magyarország cukormentes tortájából. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

solymáronline