Nyáron több a gyermekbaleset, rendőrségi tanácsok vakáció idejére

620

A statisztikák szerint az iskolai szünidőben, s főként nyáron ugrásszerűen megemelkedik a gyermekkori balesetek száma. A megelőzésben a szülőké a legfőbb feladat – hívja fel a figyelmet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya, és a következőket tanácsolja a szülőknek:

– Adódhat úgy, hogy ameddig a szülő dolgozik, a gyermek játszótérre, barátokhoz, ismerősökhöz látogat el. Minden esetben beszéljék át közösen vele, hogy csak az előzőleg megbeszélt helyre menjen játszani, és határozzák meg a hazatérés időpontját.

– Amennyiben gyalogosan vagy kerékpárral közlekedik gyermekük, ne feledjék vele átbeszélni a közlekedési szabályok betartását! Továbbá hívják fel a figyelmét, hogy a kerékpározás, gördeszkázás, görkorcsolyázás alkalmával viseljen védőfelszerelést, bukósisakot.

– Beszéljék meg gyermekükkel, hogy idegenekkel szemben legyen körültekintő. Tudjon nemet mondani, amennyiben idegen ember arra kéri, hogy kísérje el valahova, mert mutatna, vagy adni szeretne neki valamit.

– Tudatosítsák, hogy abban az esetben, ha egyedül tartózkodik otthon, ne engedjen be a lakásba ismeretlen személyt, egy esetleges telefonhívás alkalmával ne árulja el, hogy egyedül van otthon.

– Otthon is történhet baleset, így ennek elkerülése érdekében beszéljenek gyermekükkel a műszaki berendezések szakszerű használatáról.

– Az értékek megóvása is kiemelt fontosságú, így készpénzt csak annyit tartson magánál, amennyi feltétlenül szükséges.

– Tanítsák meg gyermeküknek, hogy otthonról történő elinduláskor gondosan zárja be a nyílászárókat, a lakáskulcsot ne tegye látható helyre (pl. a nyakába, a hátizsák oldalára). Figyeljen a táskájára, kerékpárját ne hagyja őrizetlenül vagy lezáratlanul.

– Közösen beszéljék meg ki az a személy a lakókörnyezetben, akihez baj, illetve veszély esetén fordulhat.

– Tanítsák meg neki a közismert fontosabb telefonszámokat, melyekre veszélyhelyzetben szükség lehet:

Mentők: 104
Rendőrség: 107
Tűzoltóság: 105
Segélyhívó: 112

Vigyázz magadra és értékeidre!
A biztonságra törekedj!
Közlekedj szabályosan!
Átgondoltan hozz döntést!
Cselekedj megfontoltan!
Idegennel elővigyázatos legyél!
Óvatos és körültekintő legyél!

solymáronline