Tanulságok egy biciklis baleset kapcsán – bajba jutott bringást mentettek a solymári tűzoltók

1355
Fotó: Földesi János

A Solymári Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület önkéntes tűzoltói június 8-án, hétfő délután a mentőszolgálattal együtt segítettek egy, az erdőben balesetet szenvedett biciklistán – derül ki az egyesület Facebook-bejegyzéséből.

A lábán megsérült kerékpáros pontosan meg tudta adni a GPS koordinátáit a Solymár és Nagykovácsi közötti erdőben, így a helyszínre érkezők hamar megtalálták, és egy terepjáróval juttatták el a mentőautóhoz. A mentősök nyolc napon túl gyógyuló sérüléssel kórházba szállították.

Az eset apropóján Földesi János, a Solymári Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület parancsnoka megkeresésünkre elmondta: ha egyedül indulunk útnak a természetbe, fontos, hogy legyünk tisztában a saját és az esetleges eszközünk képességeivel. Ha kerékpározni megyünk, a kerékpár legyen megfelelő műszaki állapotú, mi pedig legyünk felszerelkezve a szükséges védőfelszereléssel (pl. sisak, kesztyű). Továbbá nagyon fontos, hogy könnyen meg tudjuk adni GPS koordinátáinkat, hogy ha bármi baj történne, a lehető leghamarabb a helyszínre érkezzen a segítség, és a tűzoltók, mentők a tereppel is tudjanak számolni. (A mészkőbánya környékén például többször alpintechnikával is kellett már menteni.) Ehhez ma már több alkalmazás elérhető, ezek közül egy telepítésével és megtanulásával nagyon sok időt spórolhatunk.
Az erdei utakon, turistaútvonalakon a szabályos közlekedés szintén hangsúlyozandó, de a baj természetesen így is meglehet, ezért kell felkészülni eszközszinten is.

SZE – solymáronline