Közösségi élet a járvány alatt

1534

Most induló sorozatunkban körbenézünk településünkön, hogy az egyesületek, civil szervezetek életében mi változott a járvány kitörése óta. Elsőnek a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, Farkas Bálintot kérdeztük.

Miben változott a NNÖ élete a járvány kitörése óta, a kijárási korlátozások ideje alatt?

Sokban változott a munkánk az elmúlt időben. Nagy nehézséget jelent, hogy nem tudunk a barátainkkal és községünk lakosaival személyesen találkozni és a megszokott formában információkat és élményeket átadni. Nem tudtuk a tervezett rendezvényeket megtartani, melyek kis színfoltot vittek az emberek hétköznapjaiba. Hiányzik a társaság nekünk is! Mi azért vagyunk, hogy a közösségünk színesebben és közösségben tudja megélni a mindennapokat és a tradíciókat, szokásokat.

Mi okozott még nehézséget?

Nagyon szigorú költségvetési elvonások történtek, amik a terveink pénzügyi alapjait érintették, így pár dolgot törölnünk kellett, másokat átterveznünk.
Ezen kívül az időseket, akik a digitális kommunikációval nem boldogulnak olyan jól, nehezebb most a kulturális életébe bevonni.

Milyen pozitív tapasztalatokban, élményekben volt részük az elmúlt időben?

Jó kérdés, mert a sok nehézség mellett mi is próbáljuk meglátni a pozitívumokat. Elsőre például nehéznek tűnt, hogy saját, belső egyeztetéseinket sem tudjuk személyesen megtartani, de tény, hogy cserébe az online egyeztetések rugalmasabbak és gyakoribbak lettek.
Örülünk, hogy meg tudtuk tartani – bár szerényen és zárt keretek között – a megemlékezést a kitelepítés évfordulóján. Szép volt, ahogy a Férfikórus tagjai és Rokonay Ádám trombitával színesebbé tette a misét és a koszorúzást a Kitelepítési Emléknapon. Annak is örülünk, hogy a községi májusfaállítását sem kellett elhalasztanunk. Az NNÖ képviselői és a község polgárai példátlan összetartozásukat is kifejezték azzal, hogy miközben otthon maradtak, együtt vettek részt a Trachtag Daheim 2020 elnevezésű kezdeményezésben.

Azt is pozitívumként éljük meg, hogy az emberek érdeklődnek, mi lesz a rendezvényekkel, hogyan fogjuk és meg fogjuk-e egyáltalán tartani őket? Nagy az érdeklődés a nyári, gyermekeknek szóló svábtábor iránt is. Ezek mind nagyon jó visszacsatolások nekünk, hogy a közösségnek szüksége van az ilyen fajta együttlétre és a hagyományok megőrzése számukra is fontos. Ezt nagyon jó érzés így megélni.

Az emberek segítőkészsége talán még erősebb, mint máskor. Amikor szükség adódik, azonnal van jelentkező, akár fizikai, akár szellemi hozzáadott munkáról van szó. Köszönjük ezúton is mindenkinek a felénk nyújtott segítségét.

Hogyan tervezik a következő hónapokat?

Bizakodunk a helyzet javulásában. Szerencsére közösségünk nagyon összetartó, így ha az egészségügyi helyzet engedi, akkor – még ha nem is teljesen a megszokott módon – tervezzük megtartani ünnepeinket, rendezvényeinket, szeretnénk megemlékezni szokásainkról, hagyományainkról. Mindenkit szeretettel várunk a rendezvényeinkre, bár hozzáteszem, az egészség mindennél fontosabb!

KBH – solymáronline