Az égetés komoly következményekkel is járhat – ne tegyük!

1049

Solymáron tavaly óta – az országos rendelkezésekkel összhangban – tilos a zöldhulladék égetése, jelenleg pedig a külterületekre és erdőkre vonatkozóan országos tűzgyújtási tilalom is érvényben van. A Budaörsi Rendőrkapitányság felhívja mindenki figyelmét, hogy a szabadtéri tüzek által okozott veszélyeztetésnek komoly jogkövetkezményei lehetnek, a tilalom megszegése pénzbírsággal vagy akár szabadságvesztéssel is büntethető.

A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenységet – akár gondatlan elkövetés esetén is – a törvény büntetni rendeli.

A cselekmény alkalmas a 2012. évi II. törvény (Szabálysértési Tv.) 177. §-ba ütköző tulajdon elleni szabálysértés elkövetésének megállapítására és 5.000 – 300.000 Ft-ig terjedő pénzbírság róható ki, illetve az összes körülményt figyelembe véve alkalmas lehet a 2012. évi C. törvény (Büntető Törvénykönyv) 242. §-ba ütköző természetkárosítás, vagy a 322. §-ba ütköző közveszély okozása bűncselekmény megállapítására, amelyet a törvény letöltendő szabadságvesztéssel rendel büntetni.

solymáronline