Világszerte 50, itthon 30 éve ünnepeljük: ma van a Föld napja

1105

A Föld napjának alapgondolata egy, az Egyesült Államokban élő egyetemi hallgató ötlete volt. Az első Föld napjára 1970-ben került sor; mintegy 25 millió amerikai vett rajta részt, hogy felhívja a figyelmet bolygónk romló környezeti állapotára, illetve tiltakozzon a vizeket szennyező hulladéklerakók, a levegőt egyre súlyosabban szennyező közúti közlekedés, a fajok kiirtása, a természetes élőhelyek eltűnése ellen.

Magyarországon ezt a napot 1990 óta ünnepeljük meg április 22-én. A kerek évfordulók, a 30. magyar és az 50. világméretű Föld napjának üzenete 2020-ban aktuálisabb, mint valaha. “Sebezhetőségünkre figyelmeztetett a koronavírussal a természet – az idei lesz az első digitális, önszerveződő, közösségépítő Föld napja! Tegyünk végre, kezdjük ma!”hívja fel mindenki figyelmét a Föld Napja Alapítvány.

A karantén akár arra is jó alkalmat teremthet, hogy jobban odafigyeljünk a környezetünkre és az életmódunkra. Az alapítvány ebben rövid, de konkrét tanácsokat is ad. “Mit tehetek én? Sokat. Építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit… Ajándék a környezetnek, egészségednek. Minden héten.”

solymáronline