Bezárnak a művelődési ház intézményei, korlátozások az okmányirodákban

893

Varga Zsolt, a solymári művelődési ház igazgatójának tájékoztatása szerint a járványügyi veszélyhelyzet miatt – mindannyiunk egészségének védelme érdekében – 2020. március 16-tól a művelődési ház, a könyvtár, a dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény, valamint a Svábház határozatlan ideig zárva tart. A változásokról az apaczai.com oldalon, a művház facebook-oldalán és a solymaronline.hu portálon keresztül lehet tájékozódni.

A kormányablakokban és okmányirodákban is korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-fertőzés terjedésének mérséklése érdekében a kormányhivatalok. Az intézkedések célja, hogy az ügyfélterekben a lehető legkevesebb személy tartózkodjon egyszerre.

Az operatív törzs arra kéri a lakosságot, hogy lehetőség szerint időpontfoglalással menjenek ügyet intézni, e nélkül csak rendkívül indokolt esetben keressék fel személyesen a kormányablakokat. A kormányablakok hétfőn nyitják meg az új foglalható időpontokat. Időpont ügyfélkapuval az idopontfoglalo.kh.gov.hu oldalon, ügyfélkapu nélkül a 1818 ingyenesen hívható telefonszámon foglalható.

A kormányablakokban, okmányirodákban és más ügyfélszolgálatokon korlátozhatják a bent tartózkodók maximális létszámát. A kormányablakok felhívják az érkezők figyelmét, hogy az ügyféltereken kívül, egymástól kellő távolságot tartva várják meg, amíg sorra kerülnek.

Az elkészült okmányokat az eddigiekkel ellentétben nem személyesen kell átvenni a kormányablakokban, okmányirodákban, illetve a postán vagy a kézbesítőtől, hanem levélküldeményként a postaládába kézbesítik azokat. A 2020. március 12-t követően lejáró, a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos valamennyi hivatalos okmánya a veszélyhelyzet megszűnését követően belföldön még 15 napig érvényes lesz, azok megújítására jelenleg tehát nincs szükség.

Az ügyfélkapuval rendelkező állampolgárok elsősorban a megújult magyarorszag.hu oldalon elérhető online ügyintézési lehetőségeket vehetik igénybe. A leggyakoribb 750 ügykörben elérhető az elektronikus ügyintézés (a bejelentkezés ügyfélkapu regisztrációval, elektronikus személyi igazolvánnyal, vagy telefonos azonosítással történik), továbbá valamennyi ügyben lehetőség van a kérelem benyújtására ún. e-papír szolgáltatás használatával (a bejelentkezéshez szintén ügyfélkapus azonosítás szükséges). Az ügyfélkapuval nem rendelkező ügyfelek számos ügyben postai úton is leadhatják kérelmüket.

További információkért felkereshetjük a kormanyhivatal.hu oldalt, valamint tárcsázhatjuk az ingyenesen hívható 1818 Kormányzati Ügyfélvonalat.

solymáronline