Három zebra épülhet pályázati pénzből Solymáron

2071

Váratlanul kapott uniós támogatást három solymári gyalogátkelő építése. Dr. Szente Kálmán polgármester arról tájékoztatott, hogy egy négy évvel ezelőtti solymári beadványt vettek elő és részesítettek támogatásban 2020 február végén. Solymár pályázata egy gyalogátkelőhelyek létesítését célzó uniós pályázatra készült még 2016-ban, és korábban tartaléklistára került.

A most elnyert pénzből a Solymáron áthaladó állami közutat keresztezve három helyen létesülhet gyalogátkelőhely: a PEMÜ-nél (Ifjúság utcánál) és a Györgyhegynél lámpás, a posta előtt lámpa nélküli átkelő épülhet.

A projektre összesen 63 millió forint értékű támogatást kap a település, ami kevesebb az eredetileg igényelt 68 millió forintos összegnél. A terveket nemcsak emiatt kell átgondolni, hanem az időközben megváltozott viszonyok miatt is, az eltelt évek alatt lejárt engedélyeket pedig újra meg kell igényelni. Az ezek miatt felmerülő pluszköltséget az önkormányzat abból a pénzből tervezi kipótolni, amelyet a 2020-as költségvetésben kifejezetten gyalogátkelőhelyek létesítésére szántak, vagyis a projekt kiegészítéséhez szükséges önrész rendelkezésre áll.

Jelenleg a tervek felülvizsgálata és a szükséges engedélyek beszerzése, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel való egyeztetés folyik. Az említett három helyen várhatóan még idén megvalósulhatnak a zebrák.

solymáronline