Új alkalmazást vezetett be a MÁV az elveszett tárgyak nyilvántartására

2971

A MÁV-START új adatbázis-kezelési rendszert vezetett be novemberben: a jegyvizsgálók, pénztárosok mobilkészülékén lévő alkalmazásban képpel együtt azonnal rögzíthetők a megtalált értékek, ezzel segítve a gyorsabb és könnyebb beazonosítást.

Másfélszeresére nőtt a vonatokon hagyott tárgyak száma 2018-hoz képest. Az utasok egészen meglepő dolgokat is vonaton vagy állomáson felejtenek; találtak már kulcsot, jegygyűrűt, babakocsit, nagybőgőt, műlábat, az ünnepi időszakban pedig adventi koszorút, sőt mikulásjelmezt is.

A talált tárgyakkal kapcsolatos adatokat tavaly november óta rögzítik a dolgozók szolgálati okostelefonján lévő alkalmazás adatbázisába, ennek köszönhetően a pénztárosok és jegyvizsgálók is azonnal nyilvántartásba tudják venni a talált tárgyakat. Az információkhoz a MÁVDIREKT is rögtön hozzáfér, így a telefonon érdeklődő utasok gyors és pontos tájékoztatást kaphatnak. Az új adatbázisba fényképeket is fel lehet tölteni, ezzel a tárgyak beazonosítása jelentősen leegyszerűsödik. A vasúttársaság bízik benne, hogy a fejlesztésnek köszönhetően több elhagyott érték talál vissza jogos tulajdonosához.

Ha az elveszett tárgy, bankkártya vagy okmány tulajdonosa név szerint azonosítható, a munkatársak eljuttatják a bankkártya-kibocsátónak, a megtalált személyes okmányokat pedig az azt kiállító hatóságnak. Az egyéb talált tárgyat az adott szolgálati hely, állomás kijelölt helyiségében általában 90 napig őrzik. A megtalált menetjegyeket is nyilvántartásba veszik, így amennyiben az utas beazonosítható, értesítést küld a vásárlónak az elveszett jegye átvételi lehetőségeiről.

A vonatokon talált tárgyakkal kapcsolatos elérhetőségeket az utasok a MÁV weboldalán, az Ügyfélszolgálat menüpont alatt találják. Személyesen általában az állomási pénztárak nyitva tartási idejében lehet érdeklődni, telefonon pedig a MÁVDIREKT éjjel-nappal hívható telefonszámain (+36 1 3 49 49 49, +36 30 499 4999, +36 20 499 4999,+36 70 499 4999). Az átvételi hely állomásonként változik, az elhagyott értékek általában a nagyobb állomások személyes ügyfélszolgálatára kerülnek, ahol a tárgyakat nyilvántartják.

solymáronline