Visszatérés az alkotáshoz: egy kalandos életút képei

868

Fénykeresés címmel Makáry István vizuális tervező, fotós, grafikus fényképeiből nyílik kiállítás november 23-án, 18 órakor a solymári művelődési házban. A tárlatot Sinkó István festőművész nyitja meg, és december 7-ig ingyenesen megtekinthető lesz bárki számára, akit érdekelnek az izgalmas ellentétek: a fény és a sötétség, az öröm és a depresszió, a ragyogás és az elmúlás inspirálta képek.

A kiállító korábban sikeres marketingkommunikációs szakember volt, majd élete fordulóponthoz ért, ezután kezdett újra önállóan alkotni. Az Apáczai oldalán egy hosszú idézetet olvashatunk tőle, így fogalmaz erről az időszakról: „Életem fordulójának ebben az időszakában nagy örömöt leltem a természet örök esztétikájában, meglepő alkotásaiban, melyek lelkünk gyógyító erejévé válhatnak, ha felfedezzük ezeket az energiákat. Örülök, ha már csak egy kép is gondolatokat ébreszt Önökben!”

„Makáry István 57 évesen tulajdonképpen mi is? Ezt feszegetem mint iparművész egy jó ideje vizuális tervezőként, fotósként, grafikusként, szövegíróként. Sokáig ezen nem nagyon kellett gondolkodnom, mert sikeres marketingkommunikációs szakemberként cégemmel igazán elégedettek lehettünk megrendeléseinkkel. Az ország meghatározó nagy cégeinél nyertük el reklámkampányok tervezésének és lebonyolításának lehetőségét. De mint minden az életben, ez is megváltozott. Az inspiráló feladatok megfogyatkoztak. Köszönöm feleségemnek, hogy ebben a nehéz időszakban is mellettem állt, pedagógiai, pszichológiai, bibliodrámai ismeretei segítettek a felismeréshez, hogy még ebben a korban is lehet újat kezdeni. Mert az energiánk, tettvágyunk erre inspirál. Ezt jó volt megérezni, viszont nem volt könnyű időszak. De elkezdtem, mert szerettem csinálni. Emlékeznem kellett, hogy voltak már képeim a Műcsarnokban és Fertőrákoson is. Életem pályám elején a családalapítás és a napi munka felé fordult. De most, mikor gyermekeink már saját lábon állnak, a teremtőtől kapott energia továbblendített az önálló alkotómunka felé. Örülök, hogy családom felmenőinek kreativitását örökölhettem, a sorban én vagyok a 3. Makáry István, aki képeket alkot. Annak is örülök, hogy nagyobbik fiamtól, 4. Makáry Istvántól sem áll ez távol, kisebbik fiam, Makáry Sebestyén pedig a költészetben keres magának teret. Tehát mondhatom, gondolhatom, hogy generációkon keresztül kreatívak vagyunk. Ez nagyon nagy erőt ad!”

A kiállításmegnyitó után Kamarás Iván zenés estjét nézheti-hallgathatja meg a közönség, erről itt írtunk (link).

solymáronline