Kisvakond simán összerakott volna egy űrhajót Solymáron

1730

Nagy sikere volt a solymáriak körében az önkormányzat által meghirdetett veszélyeshulladék-gyűjtési akciónak. 2019. szeptember 21-én ez a megkapó látvány fogadott a PEMÜ sportpálya előtti parkolóban.

Külön gyűjtötték a vegyi anyagokat: festékeket, fáradt olajat, vegyszereket. Ezeket a helyszínen nagy kék hordókba gyűjtötték és feliratozták.

A kék hordók a nap végén a dorogi égetőműbe utaznak – tudtuk meg a gyűjtést felügyelő személyzettől –, ahol elégetik őket. Igen, a vegyszereket. Dobozostul, flakonostul. És hordóstul.


Ebben már nem Szentkirályi van. És mégcsak nem is tej.

A hulladékok másik nagy csoportját az elektronikai hulladékok tették ki. Ezekre egészen más sors vár.

A gyűjtés végén a szelektor cég átválogatja a hulladékot, hiszen sok apparát még működőképes állapotban került a lerakatba. Rossz energiabesorolású hűtőszekrények, katódsugárcsöves televíziókészülékek, műanyag kisgitár… egyszóval gépek, amiket már kinőttünk, meguntunk, vagy csak vettünk helyettük jobbat.

Ebben a grillezőben talán még egy csirke is benne maradt.

Éppen a felhasználás miatt a lomizást nem engedélyezték a helyszínen, és árgus szemekkel figyelték, hogy amit egyszer lerakott valaki, azt ne vehesse vissza sem ő, sem más. Az elhelyezett gépek már a gyűjtést végző cég tulajdonába kerültek.


Ennek a darabnak kisvakond bizonyára nagy hasznát vette volna az űrhajója megépítésénél

A hulladékgyűjtés iránti nagy érdeklődés bizonyára sokba került a solymári önkormányzatnak, hiszen a leadott hulladékért valakinek fizetnie kell. A kék hordókban elhelyezett vegyszerekért kilogrammonként 180 forint plusz áfát. Adódhat úgy, hogy ez több, mint amennyiért eredetileg vettük.
Megkerestük a Depóniát, hogy megtudjuk, mennyi hulladékot gyűjtöttek be a nap folyamán, egyelőre nem kaptunk választ.

Sólyom Ági – solymáronline