Láthatatlan szignó – különleges ikonkiállítás nyílik a Művelődési Házban a Gospel fesztivál nyitányaként

1743

A Gospel fesztivál hivatalos megnyitója előtt, augusztus 24-én 14 órakor különleges ikonkiállítás nyílik az Apáczai Csere János Művelődési Ház aulájában. Szutor Katalin művész-restaurátor kiállítását Kiss Csaba plébános és Lakatos József faszobrász nyitja meg. A megnyitó és a fesztivál háziasszonya: Csűrös Csilla. Közreműködik a Fráter Kórus, Regős Zsolt karnagy vezetésével. A kiállítás címe: “Láthatatlan szignó”.

A kiállítás megtekinthető 2019. szeptember 4-ig, a program díjmentesen látogatható!

Az alkotó, Szutor Katalin ars poeticája

Az első találkozásom az ikonnal meghatározó jelentőségű volt számomra.
Megragadott és többé nem engedett el. Arra gondoltam, hogy el kell sajátítanom az ehhez szükséges minden tudást. Mind a technikai, mind a teológiai alapokat.

A kiállítás, amely megnyitotta előttem ezt a varázslatos, áhítattal és időtlenséggel telített világot, Szentendrén a Szerb Egyházművészeti Gyűjteményben, középiskolás koromban történt. Az ikonból áradó örök érvényű szépség, áhítat és állandóság rabul ejtett A síkszerű statikus ábrázolás, az örökkévalóság erejét hordozza. Más szabályokkal és megközelítéssel mutatja a szentek világát. Szigorú kánonok rendje határozza meg az úgynevezett bemutatást. A keleti Egyház hitvallása ugyanis az ikonokról az, hogy nem a fatáblán megjelenő Jézus festett alakját imádjuk, hanem a megtestesült Szentséget (epifánia), az Istent magát. Az arany felületek ragyogása sem a pompát jelenti, hanem a Fény határtalan áradását és a kapcsolódást Istennel.

Elkezdtem tehát keresni, kutatni minden fellelhető szakirodalmat és a tudást, amely az ikonfestés helyes szellemi és technikai elkészítéséhez vezethet. Mivel azokban az években számomra nehezen hozzáférhetőek voltak a gyakorlati kivitelezést célzó autentikus források, autodidakta módon igyekeztem ezeket az akadályokat leküzdeni.

Néhány kiállításom a teljesség igénye nélkül:

  1. Art Sacra, Szent József-templom (Józsefváros), Ikonkiállítás, Budapest
  2. Virányosi Művelődési Ház Ikonkiállítás, Budapest
    2016.Hangistálló, Koncertterem, Ikonkiállítás, Nagyegyháza
    2018.Szent László Plébánia Galéria, Ikonkiállítás, Budapest (Kőbánya)
    2018.Vollnhofer ArtStudió, Ikonkiállítás, Budapest
    2018.Gogol 9 Galéria, Ikonkiállítás, Budapest

Apáczai Csere János Művelődési Ház