Újranyitnák a pilisvörösvári mészkőbányát, a város tiltakozik

2052

Megindult a környezetvédelmi teljesítményértékelési eljárás a Vörösvár határában korábban működött Pilisvörösvár II.mészkőbánya tervezett újranyitásával kapcsolatban. Az önkormányzat azonban nem örül a terveknek, Gromon István polgármester felhívásban kérte a vörösvári lakosságot és civil szervezeteket a tiltakozásra.

Az egykori mészkőbánya Pilisvörösvár és Pilisszántó között, Vörösvár külterületi részén működött, és már majdnem 30 éve nem üzemel. 2003-ig volt érvényes üzemi terve, 2004-ben azonban a Pilisvörösvári Önkormányzat Építési Szakhatósága nem járult hozzá a bánya 2004-2008. évekre benyújtott kitermelési műszaki üzemi tervhez. A város polgármestere, Gromon István idén július végén közleményben tájékoztatta a lakosságot a tervezett bányanyitásról, amely várhatóan megnövekedett forgalommal, zajterheléssel és porszennyezéssel járna, és amit az önkormányzat ezért szeretne elkerülni.

A témáról közmeghallgatást tartanak a pilisvörösvári Művészetek Háza színháztermében augusztus 27-én, kedden 18 órakor, amelyen nagyarányú lakossági részvételre számítanak. A környezetvédelmi hatósági eljáráshoz készített “teljes körű környezetvédelmi teljesítményértékelés” elolvasható a város honlapján.

solymáronline