A megújult templom előtt várja látogatóit a XIX. Solymári Nemzetközi Gospel Fesztivál

1903

Idén új helyszínen és új időpontban várja a gospel kedvelőit a solymári Nemzetközi Gospel Fesztivál. A részletekről Jeney Erzsébet, az esemény egyik alapítójának, művészeti vezetőjének írását olvashatják.

Joany Muskiet

A Nemzetközi Gospel Fesztivál a gazdag kulturális életéről méltán ismert Solymár egyik legnagyobb hagyományú és legismertebb rendezvénye. Az ún. “gospel olimpia” számtalan magyar és nemzetközi együttesnek ad alkalmat a megmérettetésre, sok hazai gospel együttest indított el a hazai és a nemzetközi siker felé. Egyedi, nívós fesztiválélményt kínál Budapest vonzáskörzete mellett, a hazánk távolabbi tájairól is érkező zenerajongók apraja-nagyjának és együttműködési, megismerkedési lehetőséget a gospel előadóinak. A műfaj legnagyobb hazai rangadója idén egy híján 20 esztendős, hiszen augusztus 24-én már 19. alkalommal várja a fesztiválozókat és az évről-évre színvonalasabb fellépőket.

Karen Caroll (USA)

Idén komoly „ráncfelvarráson” esik át a rendezvény, megújulunk, új helyszínre megyünk, és visszatérünk az eredeti, jól bevált, szeretett és megszokott időponthoz, augusztus végéhez. Reményeink szerint velünk lesznek fő támogatóink dr. Mádl Ferencné Dalma asszony és Beer Miklós püspök atya is. A fesztivál egyházi alapítóját, Illéssy Mátyás atyát is várjuk, továbbá a megnyitón a dr. Szente Kálmán polgármester is köszönti a fesztiválozókat.

Joany and the More Gospel (Hollandia)

Kiss Csaba atyának köszönhetően a község központjában található Templom téren áll majd a gospel nagyszínpad, mellette a most is ott található kedves hütte gondoskodik a vendéglátás egy részéről, és ha netán kedvezőtlen időjárás jönne, akkor a sekrestyésudvarban felállított nagy rendezvénysátor fogadja a vendégeket. A Templom tér gyönyörű zöld övezete körbesétálható parkja, a műemlék kegytemplom, a közelében található be- és kitelepülési emlékművek ihletett helyszínt biztosítanak a rendezvénynek. A kisgyerekesek pedig a közeli játszótéren tölthetik az időt gyermekeikkel, miközben ők is látják-hallják a műsort. Az esti misét is a gospel színpadon tartja majd meg Csaba atya, melyen az ökumené jegyében solymári katolikus és református gitáros-énekes formációk szolgálnak majd, és reményeink szerint a protestáns felekezetek lelki vezetői, tiszteletesei is bekapcsolódnak a szertartásba.

Lumen Christi (Rákospalota)

Az idei line-up igazán erősnek ígérkezik, ahogy a rendhagyó nyitány is. Fellépőink színes gospel ruháikban 15.00 órakor flash mob-szerűen zenélve, énekelve verbuválják majd a nézőket a fesztiválra, a Templom teret körbejárva. Ezután Nigéria magyarországi diák nagykövete, Samuel Akinola hangolja a jelenlévőket a monstre műsorra, kivételesen energikus, temperamentumos mozgással és énekekkel. Kíséretében a PMS (Pécs Music Society) nemzetközi zenészei lépnek színpadra, akik az ismert gospeleket egyedi feldolgozásban szólaltatják majd meg. Sam vidám hangulatú dalaival már sok helyen elvarázsolta a hallgatóságot. Több nigériai társával együtt az „Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak” keretében tanul Magyarországon már második éve, hogy hazájába képzett ápolóként hazatérve segítse majd a nyomorban élők felzárkóztatását. Samuel énektudását ShammaK művésznéven is kamatoztatja, több pécsi rendezvényen és a Kodály Központban is fellépett már, önkéntesként bekapcsolódott a Máltai Szeretetszolgálat közösségi és gyermekprogramjaiba is. Nagy várakozással tekintünk Solymár kedvenceire, a több év után visszatérő lengyel Sienna Gospel Kórusra, akiket a hihetetlen energikus Anna Bajak vezet, remek szólistáikat, energikus műsorukat sosem felejti, aki egyszer is látta őket. Szintén sok év után üdvözölhetjük a közönség másik nagy kedvencét, a lenyűgöző karnagy és zongorista, Regős Zsolt által vezetett miskolci Fráter Kórust.

Miskolci Fráter Kórus

A leghűségesebb város legjobb gyerek gospel előadói érkeznek a Kalimba Gyerek Gospel színeiben, Sopronból. És hogy Dél-Kelet Magyarország se maradjon ki: velünk lesznek a Szegedi Ökumenikus Gospel Kórus énekesei és zenészei is, akik először látogatnak hozzánk. Kíváncsian és örömmel várjuk a kiskőrösi Gospel Sasokat is, akik „visszarepülnek” idén hozzánk, hogy Lupták György evangélikus lelkész úr irányításával megmutassák, milyen messzire szárnyaltak mióta először bemutatkoztak nálunk. Hollandiából is érkezik fellépőnk, a Black Gospel Star művésznéven alkotó Rivelino Rigters, aki olyan óriási világslágereket fog előadni, mint az Every praise Hezekiah Walker tiszteletes csapatától, vagy a Shackles a Mary Mary duótól. A kortárs keresztény könnyűzene élenjáró előadói, alkotói a Gável testvérek, akik Eucharist nevű zenekarukkal Velencéről érkeznek egyenesen a fesztiválra.

Solymári Gyerekkórus

A Gospel Fesztivál ars poeticája: Vannak örök üzenetek. A gospelé is ilyen. Ez pedig maga a szeretet, amelyet mindenki maga élhet itt meg hitből, zenéből, barátságokból merítve. És ki ne vágyna szeretetre? Főleg mai, feszültségekkel, konfliktusokkal, gyakran félelemmel teli világunkban. A Gospel Fesztivál egy napi felejtés a hétköznapok mókuskerekében. Idősebbek, fiatalok, családok, akár gyerekkel együtt, kötetlenül élvezhetik a remek zenéket kínáló műsort, a parkban sétálgatva, egy finom pohár helyi sört, esetleg bort kóstolgatva, vagy éppen koncertszerűen, a székeken helyet foglalva. A 19. alkalom egyfajta összefoglalás is. Visszatérve a fesztivál alapötletéhez, ahhoz a gondolathoz, hogy minden egyházi könnyűzenét játszó előadónak bemutatkozási lehetőséget teremtsen, idén ismét együtt hallhatjuk-láthatjuk a fekete és a fehér gospel képviselőit. A hagyományos, afroamerikai gyökerű, spirituálék világát idéző dalok mellett újra felcsendülnek a gospel progresszívebb szerzeményei is, fiatalos lendületet, új színeket hozva a fesztivál kínálatába.

A Gospel fesztivál idén is várja régi és új nézőit, régi mottója jegyében: „Hogy egyek legyenek!”

Jeney Erzsébet