Lesz-e szúnyogirtás Solymáron?

1003

A szúnyogirtás felügyeletét a Katasztófavédelem végzi az országban. Májusban Solymár is bejelentkezett a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál, azt kérve, hogy településünkön is vizsgálják a szúnyogmennyiséget, a Katasztrófavédelem pedig kijelölte községünket mintavételi körzetnek. Jelenleg már sokkal kevesebb szúnyog keseríti a lakosságot, mint néhány hete, a nagy esőzések után, de ha a szakértői vizsgálat eredménye alapján indokolt, a terület kezelését elrendelik.

Ha így lesz, a tényleges végrehajtás előtt a méhészek kapnak értesítést, hogy méhcsaládjaikat megvédhessék. Tekintettel az országos szúnyoginvázióra, az irtásokat folyamatosan szervezik.


Aedes albopictus, magyarul ázsiai zebraszúnyog vagy ázsiai tigrisszúnyog

Van viszont egy invazív csípőszúnyog faj, melyre különösen oda kell figyelni, mivel potenciális vírushordozó: a tigrisszúnyog a klímaváltozás következményeként jelent meg hazánkban. Eddig majdnem 300 észlelés érkezett, mely alapján a tigrisszúnyog az ország 4 különböző pontján is beazonosítható volt. A Magyar Tudományos Akadémia egy honlapot hozott létre a tigrisszúnyog bemutatására és a lakossági észlelések gyűjtésére, a szúnyog-projekt itt érhető el. Az MTA kéri a lakosságot, hogy ha a honlapon leírt különleges szúnyogot észlelik, készítsenek róla fényképet a kutatók számára, vagy küldjék el magát az állatot a helyszín megjelölésével.

solymáronline
Fotó: www.szunyog.okologia.mta.hu/tigrisszunyog