Solymári Jazz Weekend tripla koncerttel – FOTÓK

1672

A solymári Apáczai Csere János Művelődési Házban 19 éve működő Little Jazz Pub hagyományos évadzárójára került sor 2019. június 15-én. Köszöntőbeszédében Varga Zsolt, a Művelődési Ház igazgatója emlékezett a klub alapítására Márkus Tibor zongoraművész-tanárral. Márkus Tibor a jazznap művészeti vezetője is. Megköszönte az önkormányzat támogatását, ami lehetővé teszi a programsorozat ingyenességét és magas színvonalát.

Az idén az első fellépő a Muflon Para Jazz Band volt a Zsíros-hegy túloldaláról, Nagykovácsiból. A nagykovácsi baráti társaság örömzenéléseiből született zenekar elsősorban a jazz rockosabb válfajának slágereit játssza. A zenekar tagjai: Balázs Mátyás – fuvola, Csorba János – dob, Haaz Imre – tenorszaxofon, Tomasovits István – gitár és a koncerten hiányzó Rantal Zoltán zongorista.

A rövid átszerelés után a magyar jazzélet nagy „öregje” és több száz jazz- és rockfelvétel közreműködője, Elek István szaxofonművész kvartettje következett. A mainstream jazz egyik elsőszámú hazai képviselője első saját lemezét mutatta be. Molnár Péter bőgős és Cseh Balázs dobos mellett a műfaj egyik kiemelkedő zongoristája, Weisz János a zenekar tagja. A rendkívül közvetlen és finom humorú Elek István bemutatta a szving lüktetésű jazz minden szépségét és mélységét.

Végül, de nem utolsósorban az Equinox zenekar 25 éves jubilemi, lemezbemutató koncertjére került sor. Márkus Tibor – mint a solymári jazzélet házigazdája – hazai pályán mutatta be Travel Through Time című albumát. Az este meglepetése a lemezen is éneklő Király Martina volt. A zenekar később jellemzően két énekesnővel lépett fel, a lemezen és a koncerten most Eszes Viktória és Molnár Enikő szerepeltek. Szaxofonokon (és klarinéton) Elek István és a mai estén Zana Zoltánt helyettesítő Borbély Mihály játszottak. A dobos Jeszenszky György volt, a stabil alapot Csuhaj-Barna Tibor hozta bőgőn. Márkus Tibor billentyűs a klasszikus zenétől a minőségi populáris zenékig minden hatást feldolgoz műveiben. Teltházas programmal búcsúzott a nyári szünet előtt a solymári Little Jazz Pub és az Apácai Csere János Művelődési Ház.

Fotók: Barcsik Géza
BG – solymaronline