Kutyát csak pórázon sétáltassunk

1689

Itt a nyár, egyre többen viszik a szabadba ebeiket. A törvény szerint azonban póráz nélkül, szabadon engedve tilos kutyát sétáltatni.

Az úgynevezett “kóboroltatás” ebrendészeti szabálysértésnek minősül – tudtuk meg Lakatos Béla közterület-felügyelőtől. Ha tetten ér valakit, aki póráz nélkül sétáltatja a kutyáját, a közterület-felügyelő előállíthatja a gazdit és helyszíni bírságot szabhat ki rá. Erre azonban nagyon ritkán kerül sor. “Általában nem teljesül a helyszíni bírság feltétele, vagyis a gazdánál vagy nincsenek iratok, vagy nem ismeri el a vétkességét, illetve hogy ő az állat tulajdonosa” – meséli Lakatos Béla.

De nem is a büntetés a cél. Az esetek többségében a gazda hallgat a jó szóra, és elismeri, hogy hibázott. A gondot inkább a teljesen felügyelet nélkül maradt, illetve a szökős kutyusok okozzák. A szabadon bóklászó kutyusok felzavarják az erdőben élő állatokat, adott esetben hajtják a vadat. Ha ezt a hivatalos vadász tetten éri, jogában áll akár lelőni az állatot.

A felelős állattartás nagyon fontos az erdő védelme érdekében. Különösen a párzási és ellési időszakban kényes az állatvilág, ilyenkor fokozottan kell ügyelni házi kedvenceinkre.

PL – solymáronline