50 éve a dal szárnyán

1654

50 éves jubileumát ünnepelte hétvégén a Solymári Férfikórus. A kerek évforduló alkalmából április 27-én, szombaton az Apáczai Csere János Művelődési Ház színpadán adtak koncertet, amire rengetegen voltak kíváncsiak.

A hangverseny fanfárral kezdődött, melyet Wenczel Mihály tenorkürtön és Bonivárt Gergő trombitán adtak elő, majd a Zeng az ének, száll az ének című dalt énekelve vonultak be a kórustagok, élükön a zászlójukat vivő Pakó Károllyal.

Novoszádek János köszöntötte a megjelenteket, majd a kórus nevében Wenczel Mihály mondott ünnepi beszédet. A kórus egy sváb népdalcsokorral kezdte műsorát, majd Franz Schubert Májusi bordalát hallhattuk. Ezt Szokolay Sándor kórusműve, egy olasz katonadal és Verdi A banditák bordala című műve követte.

Szekér Bernadett zongorakíséretével adták elő Verdi A vitézek dala és Karai József Kecskeméti toborzó című darabját. Ezt követően a kórus levonult a színpadról, és a rövid szünet alatt a közönség egy vetítést tekinthetett meg a férfikar elmúlt éveiből összeállított képekből.

A hangverseny második blokkjában Schubert Sanctus című művével emlékeztek a kórus elhunyt tagjaira, és elhangzottak olyan olyan művek, mint Kodály Zoltán Ének Szent István királyhoz, a Donau fliesst, Eugen Suchon, Gárdonyi Zoltán és Weber egy-egy kórusműve, továbbá egy részlet Verdi Nabucco című operájából.

A műsor végén a köszöntések és az ajándékok átadása következett, majd a megjelent volt kórustagok és a közönség közreműködésével a férfikar elénekelte Solymár “himnuszát”, a Taller Mátyás által szerzett Im Ofner Bergland című dalt. Az ünnepélyes délután fogadással zárult.

Solymár első férfikórusát már 1885-ben megalapította egy Hugo Laurösch nevű osztrák mérnök, és 1913-ig vezette is. 1932-ben a kórus felvette a Cecília Dalkör nevet, és egészen 1946-ig ezen a néven működött. Ekkor azonban a tagok nagy részét családostul kitelepítették, így működésük befejeződött. Magyar Ferenc kezdeményezésére és Kelemen Istvánné általános iskolai énektanár segítségével 1969. január 30-án újjáalakult. Ennek éppen ötven éve.

1976-ban vette át a karnagyi feladatokat Kempelen Tünde, a Kultúrház akkori igazgatónője, aki a férfikórus közreműködésével megszervezte a Solymári Zenei Hetek hangverseny-sorozatát. A rendezvénysorozat a mai napig is működik Bárdos Lajos Zenei Hetek néven, Budapesti székhellyel.

1984-ben Marosi Albert lett a kórus szakmai vezetője, 1987-ben bekövetkezett haláláig. Őt Korsósné Havasi Cecília követte, ő vezette tovább a kórust 1989 januárjáig. 1989 februárjától lett a kórus karnagya Gerenday Endre és állandó segítője, Gerenday Ágnes, akik 16 éven át feleltek a szakmai munkáért.
2005-től Tóth Árpád vette át a karnagyi feladatokat, aki Juhász Diánát hívta maga mellé helyettesnek és zongorakísérőnek. 2011 októberében Tóth Árpád lemondott posztjáról, helyét Juhász Diána és Fábián Attila vette át. 2012 októberében Juhász Diána is távozott, azóta a kórust Fábián Attila vezeti.

Palkovics Rika – solymáronline