Ismerkedjünk meg a régi mesterségekkel – bemutató és kiállítás Solymáron

1993

Április 13-án, szombaton délután különleges megnyitóra várnak mindenkit a solymári Helytörténeti Gyűjteménybe: a hagyományos solymári mesterségek műhelytitkaiba pillanthatunk be. A megnyitó különlegessége, hogy nem csupán eszközeiken és tárgyi emlékeiken keresztül ismerkedhetünk meg a régi mesterségekkel, hanem munka közben is megfigyelhetjük a hagyományos – ma úgy mondanánk, kézműves – foglalkozásokat és azok művelőit.

A kiállítás a különféle mesterségek eszközkészleteinek bemutatásával emléket szeretne állítani a múltbeli mesterembereknek, ugyanakkor azt is megmutatja, hogy ma is milyen sokan, sokféle területen alkotnak maradandót Solymáron a seprűkötéstől az aranyozásig. A kiállítás kiemelkedő darabja egy, a XX. század során több mestert is kiszolgáló solymári borbélyműhely teljes berendezése, mely most kerül először a nagyközönség elé.

A kiállítás megnyitóján munka közben is megfigyelhetjük a solymári mestereket, akik bemutatják a látogatóknak többek között a kosárfonás, a seprűkötés, a szabás-varrás, a fazekasság, a hegedűkészítés, az ötvösművészet, vagy éppen az aranyozás művészetét.

A kiállítást 15 órakor dr. Tóth Piroska tagintézményvezető nyitja meg, közreműködik a Solymári Férfikórus Fábián Attila vezetésével, valamint a solymári mesterek, név szerint:
Elisch János – festés, aranyozás
Gulyás Béla – hegedűkészítő mester
Horváthné Györgyi – borbély-fodrász
Jávor Csaba – ötvös-ezüstműves
Marlok Lucia – kosárfonás
Mentesi József – seprű- és létrakészítés
Mészáros Ferenc – vésnök
Pál József – faszobrász
Ringler Kata – ötvös-aranyműves
Szabó István – faszobrász
Zentai Bernadett – varrónő
Zentai Hilda – bőrdíszműves

A kiállítás megtekinthető 2019. május 20-ig a gyűjtemény nyitvatartási idejében (kedden 10-14 óráig, szerdán 14-18 óráig, szombaton 10-15 óráig). A tárlaton a fenti mesterségeken kívül bemutatásra kerülnek Kaposvári Ferenc kádár-, Kelemen Antal üveges mester, Strack Ferenc kőfaragó-, a Binder család asztalos- és Pallai József cipészmester eszközei is, a Milbich család szódagépe, Milbich Mátyás és fia, Milbich János borbélyműhelye, valamint a gyűjteménybe hozott, pékmesterséghez tartozó eszközök is.

A kiállítás megvalósulását támogatták:
Heimatverein Falukör
Német Nemzetiségi Önkormányzat
Solymári Ipartestület
Vállalkozók Egyesülete

PA – solymáronline
Forrás: apaczai.com