Védett szépségünk: most virágzik a leánykökörcsin

2141

Érdemes a közeljövőben ellátogatni a solymári Szél-hegyre, hiszen az amúgy is szépséges táj ilyenkor még ezzel a ritkasággal is gazdagodik.

A hegy lejtőin most virágzik a leánykökörcsin. A megejtően kecses, lila virágú növény 1982 óta védelmet élvez.

Óvatosan lépkedjünk a hegyoldalban – nemcsak azért, mert meredek, hanem mert a leánykökörcsin védett növény, eszmei értéke 10.000 forint.

Nézzük inkább tisztes távolból, és semmiképp ne nyúljunk hozzá, mert – bár szára selymesen gyapjas – mérgező növény, érintése az érzékeny embereknél ekcémát okoz.

A Szél-hegy nevéhez méltó módon midig szeles, egy széldzsekit akkor is vigyünk magunkkal, ha amúgy jó az idő.

A leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) Magyarországon a középhegységekben és a Dél-Dunántúlon szórványosan jelenik meg, sztyeppréteken, szikla- és pusztafüves lejtőkön, erdőpuszta-réteken találkozhatunk vele március-április tájékán.

Előfordulásait nyomon követhetjük a Vadonleső programban, ami a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer részeként működik. Itt megnézhetjük, hol láttak már az idén leánykökörcsint az országban, és akár saját találatunkat is bejelenthetjük helymegjelöléssel, fotóval. Így bárki hozzájárulhat a faj előfordulási adatainak gyűjtéséhez, előmozdítva ezzel hosszú távú megőrzését.

SÁ – solymáronline
Forrás: termeszetvedelem.hu
Fotó: SÁ