Az M10-es megépítését sürgetik a térség polgármesterei

2025

Az M10 megépítése érdekében teendő aktuális lépésekről egyeztették álláspontjaikat a térség polgármesterei a Pilisi KÖTET Egyesület február 14-i ülésén. A vorosvarihirek.hu beszámolója szerint a polgármesterek egyeztetésének legfőbb témája az volt, hogy milyen hatással lehet a 10-es út menti településekre az M100-as út megépítése, és hogy mit tudnak tenni a 10-es út forgalmának további növekedése ellen.

Egy vizsgálat szerint, amely az M0 autópálya északi szektorának 11. és 10. számú főút közötti szakaszának engedélyezési terv részeként készült, “az M0 északi szektor 11. sz. főút–10. sz. főút közötti szakasza kb. 50%-kal megemeli majd a 10-es út forgalmát” – írta a vorosvarihirek.hu. A forgalomnövekedés elkerülésére az M10-es elkerülő út megépítése lenne a megoldás, de az jelenleg csak a „távlati gyorsforgalmi utak” között szerepel a tervekben. Az út megépítésének előkészületei már a 2000-es évek elején megindultak, 2008-ban már a kiviteli tervek készültek, 2014-ben meg is született az új környezetvédelmi engedély, de aztán az előkészületek szinte teljesen leálltak.

Arról, hogy hogy áll jelenleg az M10-es ügye, szerkesztőségünk levélben kérdezte meg az illetékest, a NIF kommunikációs osztályától azonban nem kaptunk választ sem erre, sem a térséget érintő többi tervről nem kaptunk tájékoztatást.

A polgármesterek február 14-én úgy döntöttek, hogy az M10 ügyében dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárhoz fordulnak. Közös levélben kérték az államtitkárt, hogy gyorsítsák meg az M10-es út tervezési és engedélyezési folyamatát, és hogy készüljenek tervek az M100 megépítéséből fakadó hatások csökkentésére. (A további kérések részletesen a vorosvarihirek.hu cikkében olvashatók.)

SÁ – solymáronline