Eseménydús évet zár a német önkormányzat

966

Tevékeny, mozgalmas évet tudhat maga mögött a Solymári Német Nemzetiségi Önkormányzat. A novemberi közmeghallgatáson Marlokné Cservenyi Magdolna, az NNÖ elnöke összegezte, hogyan is zajlott a 2018-as esztendő.

2018-ban az év eleji szokásos teendők – mint a költségvetés tételeinek meghatározása és az elszámolások – elvégzése után már el is kezdődött az áprilisi választásra való készület, melynek eredményeként Ritter Imre szavazati joggal rendelkező nemzetiségi képviselőként került az Országgyűlésbe.

A Lustige Zwerge Német Nemzetiségi Óvoda fenntartójaként az intézménnyel kapcsolatos feladatok elvégzése szintén fontos, egész éves feladat az NNÖ számára. Az adminisztratív kötelezettségeken és a politikai jelenléten túl azonban idén is nagy hangsúlyt fektettek a programszervezésre és a különféle rendezvényeken való aktív részvételre.

Betelepülés napja.jpg

Többek között idén is megszervezték a népszerű farsangtemetést, áprilisban a kitelepítési emléknapokat, ápolták a húsvéti hagyományokat, a Heimatvereinnel filmvetítést rendeztek, és részt vettek a X. Manninger Miklós „Fogjuk meg egymás kezét!” Országos Német Nemzetiségi Gyermek Táncfesztiválon. A betelepülés napi megemlékezés szervezése is az ő nevükhöz fűződik, illetve a Schwäbische Wochentage elnevezésű 6 napos német nyelvű hagyományőrző tábor, melyen idén 72 tanuló vett részt. De nemcsak a fiataloknak szentelték figyelmüket, az idősek délutánján is ők szervezték meg a színvonalas nemzetiségi műsort számos fellépővel.

Szureti felvonulás.jpg

Idén második alkalommal tartották meg legnagyobb rendezvényüket, a ’Schwabenfest mit Lesefest’-et, azaz a szüreti mulatsággal egybekötött sváb zenei hétvégét a Templom téren.

Schwabenfest und Lesefest.jpgMindemellett a partnerkapcsolatok ápolása és az utazás sem maradhatott ki az évből. Kapcsolatépítési céllal májusban Tarján német nemzetiségi községbe látogatott az önkormányzat küldöttsége. Itt részt vettek az Országos Magyarországi Német Kézművesnapon, és megnézték az akkorra elkészült helyi német nemzetiségi tanösvényt. Szeptemberben mint vendéglátó fogadtak a MUNERO nevű német egyesületből hét fiatalembert, akik közül hárman Wüstenrot partnerközség lakói. Alig egy hónappal később pedig a hivatalos wüstenroti küldöttség érkezett Solymárra, az ő fogadásuk és változatos programjuk megszervezése szintén a Német Nemzetiségi Önkormányzat feladata volt. Egy kis kirándulás azért nekik is belefért, Magyarország egyetlen állandó, német nyelvű színháza, a Deutsche Bühne Ungarn meghívásának eleget téve Szekszárdra látogattak. November elején pedig az ÉMNÖSZ Gálán gyermek tánccsoporttal léptek fel Szigetszentmiklóson.

ÉMÖSZ Gála.jpgAz évnek pedig még nincs vége! Az NNÖ-re még vár egy ünnepekkel teli december, amikor remélhetőleg a pihenésre is jut egy kis idejük, hogy aztán újult erővel kezdjenek neki a 2019-es esztendőnek.

SZE – solymáronline