Gyalogosgázolás tanulságokkal

4069
Fotó: Barcsik Géza

Baleset történt a solymári Tersztyánszky úton november 5-én.

Sötétedés után, a téli óraátállítás szerinti 17 óra tájban gyalogost gázolt egy autó a temetőhöz közeli gyalogosátkelőn. A rendőrség tájékoztatása szerint egy Pilisszentiván irányából érkező, a féknyomok alapján megfelelő sebességgel közlekedő személygépkocsi elütött egy gyalogost a zebrán.

Az autó vezetőjét elvakította a nagy forgalmú úton, kanyarból érkező autók lámpája, ezért nem látta a zebrára lépő gyalogost. Szerencsére a balesetben az idős hölgy csak könnyebb sérüléseket szenvedett, a mentő a látható fejsérülés miatt és a belső sérülések kivizsgálása céljából a János kórházba szállította a hölgyet.

zebra_tersztyanszky_02.jpg
Fotó: Barcsik Géza

A mai napon délelőtt, amikor a helyszínről fotót készítettem, majdnem megismétlődött az eset. Verőfényes napsütésben egy idős hölgy a forgalmat teljesen figyelmen kívül hagyva, lassítás és körültekintés nélkül lépett a zebrára. Csak az érkező konténeres autó vezetőjének és a jól működő fékeknek köszönhető, hogy nem tragédiáról készült a fotó.

A zebra jogilag is védi a gyalogosokat, de nekik is be kell tartani a szabályokat. Csak féktávolságon kívül és akkor szabad áthaladni a gyalogosátkelőn, ha megbizonyosodtunk arról, hogy az autóvezető észleli átkelési szándékunkat. A zebra nem véd a figyelmetlen autósoktól, és megállítani sem képes a megengedett sebességgel haladó, többtonnás járművet.

BG