Mit és mikor égethetünk? Mit tehetünk égetés helyett?

2304
Kép forrása: pixabay.com

Ősszel a kertvárosi övezetekben gyakrabban tapasztalhatunk itt-ott feltörő füstöt, és amikor a lehullott levelek, levágott gallyak további sorsáról gondolkozunk, talán bennünk is felmerül, hogy elégethetjük-e. Ha igen, mikor? Milyen körülmények között? Ha nem szeretnénk égetni, milyen más lehetőségünk van a zöldhulladék eltüntetésére?

Fontos tudni, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok szerint belterületen a kerti zöldhulladék elégetése alapvetően tilos, de a helyi önkormányzat rendeletben engedélyezheti azt bizonyos keretek között. Solymáron ez jelenleg szombaton 9 és 13 óra között van engedélyezve, hétköznapokon és vasárnap tilos. Ha elkerülhetetlen az égetés, akkor is figyeljünk arra, hogy ezt az időkorlátot betartsuk, az égetés személyi biztonságot ne veszélyeztessen, vagyoni és környezeti kárt semmiképpen ne okozzon. Szeles időben, általános tűzgyújtási tilalom idején egyáltalán ne égessünk.

Amennyiben a rendőrség vagy a közterület-felügyelet szabálysértést tapasztal vagy ilyen irányú bejelentés érkezik hozzájuk, minden esetben kimennek a helyszínre ellenőrizni. A szabálysértőt felszólítják az égetés befejezésére és figyelmeztetik a rendelet további betartására. Nagymértékű vagy visszatérő szabálysértés esetén büntetést szabhatnak ki. Pozitívum, hogy Solymáron az ilyen irányú szabálysértések száma az elmúlt években csökkenő tendenciát mutat.

Az égetés kapcsán azonban fontos arról beszélni, hogy a kerti hulladékok és az avar égetése káros a környezetre és az egészségünkre is. Az égetés jelentős légszennyezést okoz, a keletkező káros anyagok és a szálló por pedig belélegezve komoly egészségkárosodást okozhat. Amennyiben lehet, kerüljük tehát el az égetést, és keressünk más megoldást.

Solymáron szerencsére több környezetbarátabb megoldás közül is választhatunk. Komposztálhatunk a saját kertünkben, hiszen a keletkezett komposzt kitűnő táptalaj a növényeknek, így a zöldhulladékot saját hatáskörben hasznos anyaggá tudjuk “alakítani” és kertünk szépítésére felhasználni. A komposztálást – ha nincs rá lehetőségünk otthon – az önkormányzat is támogatja: évente kétszer komposztálási programot hirdet, melynek keretében a Solymár közigazgatási területén keletkezett növényi hulladékot díjmentesen elszállíttatja.

Kép forrása: pixabay.com

Amennyiben egyik megoldás sem megfelelő számunkra, még mindig választhatjuk a zöldhulladék elszállíttatását, mely díjmentes lehetőség minden hulladékszállítási szerződéssel rendelkező lakos számára. A zöldhulladékot havonta kétszer zsákban vagy kötegelve, háztól szállítják el a Településüzemeltetési Kft. munkatársai. A zsák legfeljebb 110 liter űrtartalmú, az adott évre érvényes zöldhulladékos matricával ellátott zsák lehet, a köteg max. 70 cm hosszú és 50 cm átmérőjű, szintén felmatricázva. A zöldhulladék matricát a hátralékkal nem rendelkező lakosok minden évben postán kapják meg a Depónia Kft-től. Ha elfogyott a matricánk, de zöldhulladékunk még van, 350 Ft-ért vásárolhatunk plusz zsákot a solymári Polgármesteri Hivatalban, a Kukori trafikban és a Templom téri iparcikk boltban (a zsák megvásárlásával az elszállítás díját fizetjük ki).

Fotó: SÁ

Röviden összefoglalva tehát: a zöldhulladékot komposztáljuk, szállíttassuk el, és csak a legszükségesebb esetben égessünk – azt is csak szombaton 9 és 13 óra között.

PA – solymáronline