Fokozottan ellenőrzik a gyermekeket is szállító kirándulóbuszokat

1274
Fotó: pexels.com

Kiemelt figyelmet fordít az autóbuszok, ezen belül az iskolásokat szállító „kirándulóbuszok” ellenőrzésére a Pest Megyei Kormányhivatal a korábban történt autóbusz balesetek miatt a nyári időszakban Pest megye teljes területén.

A nyár eleje óta tartó időszakban eddig 132 darab autóbuszt ellenőriztek a szakemberek, melyből 25 busz esetében állapítottak meg különböző szabálysértéseket. Az ellenőrzések tapasztalatai alapján több esetben rendeltek el a problémásnak talált járműveknél javítást követő teljes körű műszaki megvizsgálást. A járművezetők vezetési és pihenőidejének elemzése során mind a szabályokat megszegő járművezetőkkel, mind a vállalkozásokkal szemben közigazgatási hatósági eljárást folytattak le.

Fotó: kormanyhivatal.hu

Az ellenőrzés során sajnálatos módon engedély nélkül átalakított gyermekszállító autóbuszt is talált a hatóság. A szolgáltatóknak fontos tudni, hogy a járművek átalakításához bizonyos, rendeletben szabályozott esetekben a közlekedési hatóság előzetes engedélyét kell megkérni. Csak olyan átalakításra adható ki engedély, amely a jármű közlekedés- és utasbiztonsági jellemzőit nem rontja. Az engedély nélkül, szabálytalanul átalakított járművekkel való közlekedés és utaztatás fokozott biztonsági kockázatot jelent. Ezért a Büntető Törvénykönyv közelmúltbeli módosítása nyomán 2018. augusztus 7-től büntethető a jogellenesen átalakított személyszállító jármű vezetése és az engedély nélküli jármű „legalizásásában” való közreműködés is.

Fotó: pixabay.com

Gyermekeink biztonsága, a veszélyhelyzetek megelőzése érdekében a kormányhivatal továbbra is megkülönböztetett figyelmet fordít a személyszállítási szolgáltatást végző vállalkozások járművei üzemeltetése, valamint a járművezetők munkája jogszerűségének ellenőrzésére.

PA/Pest Megyei Kormanyhivatal