Két fejleszthető tulajdonság a nyugodt és balesetmentes közlekedésért

1453
Kép: pixabay.com

Nyáron sokszor feszültebbek, kimerültebbek vagyunk a nagy meleg miatt, több a tapasztalatlan, “hétvégi” sofőr is az utakon. Ahhoz, hogy napjaink lehetőleg így is balesetmentesen és nyugodtan teljenek, két fontos tulajdonságra van kiemelten szükségünk: türelemre és előzékenységre.

A türelem velünk született, alapvető tulajdonságunk. Türelem nélkül sosem tanultunk volna meg járni, beszélni, kerékpározni vagy autót vezetni. Viszont a türelem tudatosan is gyakorolható és fejleszthető – éljünk vele a közlekedésben is!

Nyáron a négykerekűek mellett sok kétkerekű jármű is feltűnik az utakon. A KRESZ értelmében a gépjármű és a kerékpár egyaránt részese, egyenrangú résztvevője a közúti közlekedésnek. Ne feledjük: a kerékpáros is közlekedő, és az autós is ember!

Kép: pixabay.com

A türelmünket minden nap próbára teszi a közlekedők társasjátéka. A “nekem van igazam” útján könnyebbnek tűnhet az utazás, de az ára is magas lehet. A közlekedésben a türelem fontossága megkérdőjelezhetetlen, a türelempróba nyertesei pedig egy szép, nyugodtabb és biztonságosabb napot kaphatnak ajándékba. Érdemes minden nap, indulás előtt egy gondolatnyi időre megállni és tudatosan türelemre inteni magunkat. Megéri!

A türelem társa, az előzékenység pedig a kulcsa lehet a gondtalan utazásnak. Csak semmit stressz! Egy kicsivel több odafigyelés, kedvesség, és máris helyesen viselkedik, működik a világ – mi pedig sportszerűen, és ebből mindenki profitál. Az előzékenység gyakorlása kevés fáradtsággal jár, és meghálálja magát. Vegyük észre, ha érdemes átadni a helyünket a buszon, vonaton! Vegyük észre autósként, ha a kereszteződésben érdemes átengedni a gyalogost, kihajtani hagyni a kanyarodó autóst! Akár egy mosolyt, köszönömöt is kaphatunk érte.

Az “okos enged, szamár szenved” alapelve a közlekedésben is igaz. Nem adják meg az elsőbbséget? Lehet, hogy nekünk van igazunk, mégis érdemes előzékenynek lenni és engedni: az időveszteség csupán pár másodperc, de megspóroljuk magunknak a betétlapot, vitát, feszültséget, javíttatást, pénzt, időt… Melyik éri meg inkább?

Aranyszabály, hogy az előzékenység némi önuralommal párosulva a közlekedésben is a hosszú élet titka. Az erőszakos gyorshajtással a deviáns közúti “útonállók” statisztikailag nagyobb valószínűséggel szenvednek balesetet. Vezessünk, közlekedjünk okosan, előzzük meg a bajt! Ami ebben minden nap a segítségünkre lesz: a türelem és az előzékenység.

A Magyar Közlekedési Szövetség, a Magyar Autóklub és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete kezdeményezésére kiadott információs anyag alapján