Vigyázzunk állatainkra nyáron is

822
Fotó: pixabay.com

A nyári nagy melegben, főleg utazáskor, háziállatainknak fokozott odafigyelésre és törődésre van szükségük. Soha ne hagyják a kisállatot hirtelen felforrósodó gépkocsiban, akkor sem, ha csak egy pillanatra szállnak ki a gépkocsiból. Amikor kint még elviselhető a hőmérséklet, a tűző napon hagyott kocsiban a kisállatnak nagyon rövid időn belül akár közel ötven fokot is el kell elviselnie, majd sokkos állapotba kerülhet, hőgutát, izomgörcsöt kaphat.

Ne feledjük, hogy a kisállat ugyanúgy szomjazik, mint az emberek. Mindig legyen megfelelő hőmérsékletű víz, amellyel a szomját olthatják utazás során.

Szülőkkel, nagyszülőkkel, illetve szünidei táborok keretében nagyon sok gyermek kirándul vadasparkba, állatkertbe, ahol az állatok etetéséről, simogatásáról, illetve azok tilalmáról jól látható helyen elhelyezett tábla rendelkezik. Ezeken a táblákon pontosan azok a szabályok szerepelnek, melyeket az állatok békéje és nyugalma, valamint a látogatók biztonsága érdekében be kell tartani.

Az augusztusi tűzijáték ideje alatt nagyon sok kutya szökik el otthonról. Az állat bőre alá beültetett apró – a gazdi adatait is tartalmazó – microchip száma egy központi adatbázisban szerepel. Ez lehetőséget ad arra, hogy amennyiben az állatot megtalálják, és leolvassák az azonosítószámát (pl. állatorvosi rendelőben), akkor értesíthessék a családot. Ez a chip egy életre szól, így érdemes beruházni rá. Minden kutya hazavágyik, ezért gondoskodjanak a chipleolvasásról abban az esetben, ha elkóborolt kutyát találnak.

Forrás: ELBIR