Schaumarer Musikanten: hagyományőrzés és örömzenélés – nyáron is!

1467
Fotó: facebook.com/schaumarermusikanten/

Solymár egyik büszkesége a Schaumarer Musikanten zenekar, akik már több mint húsz éve ápolják a solymári német nemzetiségi fúvóshagyományokat. Sőt, nyugodtan mondhatjuk, hogy több ez, mint “gyszerű” hagyományőrzés: közösségépítés, megélés, élővé zenélés is…

Fotó: facebook.com/schaumarermusikanten/

A zenekar életében még a nyár sem uborkaszezon, hiszen számos felkérésnek tesznek eleget a legmelegebb hónapokban is. Július elsején Révkomáromban, a Lehár Gasztro-, Sör- és Zenefesztiválon vendégeskedtek a Vesela Kapela zenekar meghívására. A két csapatot már 15 éves barátság fűzi össze, rendszeresen járnak egymáshoz, így tartva frissen, élőn a kapcsolatot.

Fotó: facebook.com/schaumarermusikanten/

Az augusztus is zsúfoltnak ígérkezik a hagyományőrző zenekar számára: 19-én fellépnek a Vörösvári Napokon a Fúvószenekarok találkozóján, augusztus 26-án pedig Solymáron, az Idősek Napján muzsikálnak. Ezen kívül lesz fellépésük Mecseknádasdon és Vecsésen is, egy-egy fesztiválon. Ősszel természetesen fellépnek a Solymári Búcsún és a Vecsési Káposztafesten, októberben pedig a Schwabenfesten és a Herbstrosen Tánccsoport jubileumi, 20 éves műsorán is ők fognak zenélni.

Fotó: facebook.com/schaumarermusikanten/

A fellépésekre való készülés és a közösségépítés mellett egyéb célok is várnak idén a társulatra. Egy, a Németországi Szövetségi Köztársaság (BMI) által támogatott projekt keretében a zenekar hangszerállományát szeretnék bővíteni egy tubával, hogy a zeneiskolától kölcsönkapott hangszert egy sajáttal tudják felváltani (ahogy tették ezt két éve két új tenorkürttel is). A későbbi tervek között szerepel egy teljes dobfelszerelés vásárlása is, hogy a jelenleg használt hangszert vissza tudják adni a zeneiskolának.

PA