Mátyás király Emlékév-A Magyarság Háza legnagyobb projektje 2018-ban

924
Fotó: Magyarság háza

Hunyadi Mátyás születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából a Nemzetpolitikai Államtitkárság Mátyás király Emlékévet hirdetett 2018-ra. A programsorozat lebonyolítására a Magyarság Házát kérték fel.

Az Emlékév egyik kiemelkedő programeleme a Mátyás király – Mecénás és katona c. exkluzív kiállítás. A Merényi Zoltán és Somodi András által megálmodott, a maga nemében egyedülálló műtárgy-kompo¬zíció különleges módon, a 21. századra is reflektálóan mutatja be Hunyadi Mátyás életét. A súlyos fémkapukba illesztett acél, vörösréz és vászon komponensek a kevés szöveg és a speciális anyag¬vá¬lasztás kombinációjának köszönhetően elsősorban nem a máshol, más formában adekvátabb formában elsajátítható lexikális ismeretekre, sokkal inkább a kiállításban idézett, igencsak eltérő életpályát befutott, vagy éppen még mindig aktív, a tizenkilencedik századtól máig tartó időszakot reprezentáló, mostanáig együtt ritkán emlegetett szerzők – Bajcsy-Zsilinszky Endre, Berzeviczy Albert, Fraknói Vilmos, Kardos Tibor, Kubinyi András, Szathmáry László – révén, a történetmesélés előtérbe állításával, a történettudományon átszűrt érzelmekre helyezve a hangsúlyokat jeleníti meg az igazságos király életének főbb motívumait. Nem az adatok és az információk mennyisége tehát, hanem az ezekből gondosan kiválogatott elemek sajátos szemléletmódot tükröző összeállítása az, ami egyedülállóvá és megkerülhetetlenné teszi ezt a kiállítást.

A Mátyás király – Mecénás és katona c. kiállítás először Pozsonyban volt látható, itt mutatkozott be márciusban, és azóta már megfordult Székesfehérváron, Zentán, Eszéken, Lendván, az év hátralévő részében pedig még jó néhány helyre eljut majd a Kárpát-medencében.

Magyarság Háza