Készül Solymár családkönyve, június 29-én találkozhatunk a szerzővel

2460
Családi kép
Franziska Milbich-Münzer fényképe

Franziska Milbich-Münzer már több mint 20 éve foglalkozik családfakutatással, különös tekintettel a Solymárra és a Budai hegyvidékre betelepült sváb családok történetével. Kutatásait különböző médiumokban sorozat-formájában publikálta, de a tervek szerint hamarosan könyv készül belőle.

A kíváncsiságát 20 évvel ezelőtt az keltette fel, amikor megtalálta nagyszüleinek, Katharina Wiesztnek és Martin Milbichnek a Solymárról magukkal hozott Bibliájában szüleik és nagyszüleik gótírással lejegyzett nevét. Ez volt a kezdet, mostanáig pedig már több mint 7000 személy adatait dolgozta fel, akiknek van solymári kötődésük, ez 1900 családot jelent.

A hatvanas években a mormonok lefényképezték az egész országban az anyakönyveket, és ezeket sokszorosították, majd a levéltárakban lehetett belőlük kutatni. Németországban már hosszú évekkel ezelőtt elkezdték kutatni az ősöket, így ők sokkal előbbre vannak az eredményekkel. Franziska Milbich-Münzer is kapcsolódott ehhez a munkához, felosztották egymás között a magyarországi tájegységeket, ő a Budapest és környéke kutatója lett.
De Solymárt a családi kötődés miatt a fő feladatának tekinti. Nincs könnyű dolga, mert a kutatást megnehezíti, hogy 100 év anyakönyve elégett az 1862-es nagy tűzvészben. Ezeket úgy próbálja pótolni hogy a környező falvak anyakönyveit átnézve kigyűjti a Solymárra vonatkozó adatokat. Évek óta ezen dolgozik, minden szabadidejét levéltárakban tölti.

Milbich Márton szülőháza. Most a Református templom áll a helyén

Akit jobban érdekel a téma, az most személyesen is meghallgathatja Franziska Milbich-Münzer kutatási eredményeit, hiszen június 29-én pénteken Solymáron tart erről egy előadást német nyelven este 6 órakor a Heimatverein-ben (Templom tér 8.b.), ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak!

solymáronline