Magyar Örökség-díjat kapott a Cédrus Táncegyüttes

1520
Fotó: apaczai.com

Június 23-án ismét átadták a Magyar Örökség-díjakat Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Az elismerést ezúttal is hét kiemelkedő személyiség és intézmény vehette át, köztük a solymári Cédrus Táncegyüttes, hagyományőrző tevékenységéért.

A Magyar Örökség Díj azon magyar személyeknek, intézményeknek és csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport és tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez. Ezek együttesen alkotják a magyarság “Láthatatlan Szellemi Múzeumát”. Évente négy alkalommal, esetenként hét-hét díjat osztanak ki kulturális műsor keretében.

Fotó: Sólyom Ágnes

A Cédrus Táncegyüttes dr. Surján László felterjesztésére került a díjazottak közé. Timár Sándor koreográfus, táncpedagógus laudációját a június 23-i ünnepségen Timár Böske olvasta fel. A Cédrus művészeti vezetői, Varga Zoltán és Lőrincz Beáta Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésztől vették át a kitüntetést, amellyel neves társaságba került a táncegyüttes. Magyar Örökség-díjjal ismerték el ugyanezen a napon Herczegh Géza nemzetközi hírű, széleskörű jogtudósi munkásságát, Aknay János festőművészetét, Ulman István nemzetfaragó és a Gömöri Kézművesek Társulása példáját, Ágh István írói munkásságát, a több mint 400 éves Egyetemi Könyvtár és az Óbudai Danubia Zenekar kultúrmisszióját.

solymáronline