Évzárás, generációváltás és egy meglepetés a Cédrus idei évében – interjú Lőrincz Beátával

2114
Fotó: Sólyom Ágnes

Mozgalmas, fellépésekben és örömteli hírekben is gazdag évadot zárt a solymári Cédrus Táncegyüttes. A lassan húszéves együttes éppen egy újabb generációváltást él át, készül a nyári táborokra, és még egy meglepetést is tartogat a tarsolyában. Lőrincz Beátával, az együttes egyik művészeti vezetőjével az évadzáró műsor apropóján beszélgettünk.

  • Mik voltak a 2017/18-as évad legjelentősebb eseményei?

Az idei évad bővelkedett szebbnél-szebb feladatokban. Novemberben ismét műsort adtunk a Pesti Vigadó dísztermében a Magyar Nyelv Napja alkalmából rendezett gálaműsoron az Anyanyelvápolók Szövetségének felkérésére. A decemberi hagyományos karácsonyi gálaműsorunkat ezúttal Solymáron rendeztük meg, mert a Hagyományok Háza felújítás alatt áll. Jó hír, hogy a 2018-as gálaműsorunk ismét régi helyszínén, a Hagyományok Házában lesz december 15-én.

Fotó: Sólyom Ágnes

Az évad eddigi legnevezetesebb eseménye, hogy alapítónkat, koreográfusunkat, művészeti vezetőnket: Varga Zoltánt 2018. március 15-én a Magyar Táncművészek Szövetségének felterjesztése alapján Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki a Kárpát-medence sokszínű néptánc hagyományát magas színvonalon bemutató művészi alkotótevékenysége, valamint értékes pedagógusi munkája elismeréseként. Ez alkalomból március 27-én a Duna Palotában rendeztünk gálaműsort Tisztelet a Mestereknek címmel. A műsorunk vendége volt a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes is, akik szintén Varga Zoltán koreográfiáit táncolták. A helyszínt a Magyarság Háza biztosította számunkra.

Emellett útjára indult a magyar kormány Csoóri programja, amely a hazai táncegyüttesek számára nyújt pénzügyi támogatást működésükhöz. A Cédrus Táncegyüttes is a támogatottak között szerepel.

Fotó: Sólyom Ágnes
  • Hány tagot számlál jelenleg a Cédrus?

A szeptemberi kezdés után újraindult a felnőtt együttes mellett a három különböző korcsoportban működő gyermek csoportunk, és elindult a solymári óvodákban a 20 éve zajló néptánc foglalkozás. Így ebben az évben is a 30-40 tagú felnőtt együttes mellett közel 400 gyermek vehetett részt a Cédrus próbáin, óráin.

Fotó: Sólyom Ágnes
  • A május 26-ai évadzáró gálaműsoron sok új arcot láthatott a közönség az együttes felnőtt csoportjában. Beérik az utánpótlás?

Minden együttes életében fontos az utánpótlás-nevelés, hiszen a táncosok folyamatosan cserélődnek. Ki-ki elkezdi saját életútját járni; külföldre megy egyetemi tanulmányait végezni, munkát vállalni, családot alapít. Aki nem hivatásának választja ezt a szakmát, annak előbb-utóbb eljön az életében az a pillanat, amikor választania kell.

A Cédrus életében a mostani a harmadik nagy generációváltás. Így értük el, hogy jövőre 20 éves lesz a Cédrus Táncegyüttes.

Fotó: Sólyom Ágnes
  • Hogyan változik a munka jövőre?

Szerencsére az utánpótlás-nevelés nagyon jó kezekben volt, korábbi tanítványaink eredményesen foglalkoztak a gondjaikra bízott gyerekekkel. Így szeptembertől megújult felnőtt csapatot láthat a közönség. Ennek megfelelően változik a gyermek csoportok összetétele is. Többen eggyel feljebb kerülnek. Tervezzük egy óvodás csoport beindítását is, ami egy héten egy alkalommal működne, mert egyre több az apró érdeklődő.
Köszönet munkatársainknak: Tóth Piroskának, Michaletzky Annának, Molnár Györgynek, Varga Lőrincnek, az idei évad csoportvezetőinek, és Petróczy Annának és Lampert Lilinek, akik a kezdő csapatban segítették a gyerekek munkáját.

Fotó: Sólyom Ágnes
  • Hogyan telik a nyár?

Június 10-én a Duna Karnevál megnyitó gálaműsorában lépünk fel. Július 4-én az Ezer Székely Leány napján veszünk részt a csíksomlyói nyeregben rendezett egész napos fesztiválon és gálaműsoron, majd tánctábort tartunk Csíkban, Lázárfalván. Az idei gyermektáborunk augusztus 6-ától indul a már jól bevált Csicsóka tanyán az Őrségben.

  • Egy titokzatos “bejelentésről” keringenek a hírek. Lehet már tudni, mi az?

Örömteli bejelentésre készülünk, ami hamarosan megtörténik, egyelőre maradjon még titok…

Sólyom Ágnes