Tóth Verától a Vintage Dolls-ig – egy hétvége a blues és a jazz jegyében

2388

Június 15-én és 16-án kihagyhatatlan koncertekkel várja az érdeklődőket a solymári művelődési ház. Pénteken 20 órától olyan eladók kalauzolják el a közönséget a blues világába, minta Voodoo Papa, a Premecz Mátyás Organ trio és Tóth Vera.

Másnap, 16-án szombaton a hagyományos Jazz Weekend várja a jazz zene szerelmeseit, olyan fellépőkkel, mint a Peller Jazzband, a Halper+Hendrix Experiment és a Vintage Dolls.

A fellépőkről:

Voodoo Papa

A Voodoo Papa két multiinstrumentalista jóbarát nagyzenekari hangzást idéző, elsöprő energiájú formációja. Szert Zsigmond egyszerre szólaltatja meg a szájharmonikát egy minimál dobfelszereléssel, Fejér Simon Pál pedig akusztikus és elektromos gitárokon játszik és énekel. Jimi Hendrix Voodoo Child című dala ihlette a zenekar nevét, ezzel tisztelegve a nagy gitáros előtt.

Premecz Mátyás Organ Trio feat. Tóth Vera

Premecz Mátyás neve a hazai közönség számára két dologgal forrt össze: lendületes zenekarokkal (többek közt: Kéknyúl, Fábián Juli és a Zoohacker, Sena and Live Band, de ő kísérte Jackie Orszáczkyt is is utolsó hazai turnéján) és egy óriási Hammond orgonával. Triójával túlnyomó részt saját szerzeményeket adnak elő, stílusuk egészséges keveréke a jazznek, a bluesnak és néhol a funknak, és tetten érhetőek a nagy előadók, pl. Lonnie Smith és Jimmy Smith vagy a Led Zepelin hatásai is. Az estén a zenekar vendégül látja Tóth Verát, aki remek hangjával néhány soul dal előadásával fogja megkoronázni a koncertet.

Peller Jazzband

Hegedüs Zsuzsanna – ének
Mészöly Márton – gitár
Kiss Attila – bőgő
Csomós Ferenc – dob
Sebestyén Partik – trombita
Peller György – tenorszaxofon

A Peller Jazzband, a Pilisi-medence első jazz-zenekara 2017 tavaszán alakult Peller Quartett néven, de 2018-ra új tagokkal bővült. Repertoárja a saját szerzemények mellett főként közismert jazz sztenderdekből áll.

Halper-Hendrix Experiment

Halper László – gitár
Kollmann Gábor – szaxofon
Kosztyu Zsolt – basszusgitár
Hajas László – dob

A Halper-Hendrix Experiment 2013-ban jött létre, és Jimi Hendrix számait játssza jazz-es felfogásban.

Vintage Dolls

Munkácsy Eszter, Nagy Lili, Szász Ágnes – ének
Bartha Mátyás – zongora
Szabó Illés – gitár
Bögöthy Ádám – nagybőgő
Cseh Balázs – dob

A Vintage Dolls 2017 márciusában alakult meg. A három fiatal énekesnő, Munkácsy Eszter, Nagy Lili és Szász Ágnes egyénileg is ért már el hazai és nemzetközi sikereket. Az énekes csapat az 1930-as, 40-es évek híres többszólamú vokális dalait dolgozza fel. Céljuk az, hogy ezt a régi, már-már elfeledett stílust megismertessék a közönséggel, kicsit átalakítva, a mai korra jellemző zenei és megjelenésbeli elemekkel.

Ennél is több részletet találhatnak a fellépőkről a művelődési Ház honlapján itt és itt.

apáczai.com