Hova tegyem a veszélyes hulladékot?

7181
Fotó: pixabay.com

Sokaknak okozhat fejtörést, hogy a háztartásban keletkező veszélyes hulladékot hova is tegye. És egyáltalán mi is, ami veszélyes? Igyekszünk néhány hasznos információval szolgálni.

Szemét-kisokos 4. rész

A háztartásban keletkező szemét közül a veszélyes hulladék az, amit nemcsak erkölcsi, de bizonyos esetekben jogi kötelességünk is külön gyűjteni és a megfelelő helyen elhelyezni.

Mi is az a különleges kezelést igénylő, azaz veszélyes hulladék?

Mérések szerint a háztartási hulladék nagy része olyan összetevőkből áll, amelyek szabályosan kezelve nem jelentenek veszélyt sem a környezetre, sem az emberi egészségre. Van azonban a települési hulladékban kb. 1% olyan feleslegessé vált holmi, amely összetétele miatt káros az egészségünk szempontjából, és ellenőrzés nélkül a környezetbe jutva kedvezőtlen, esetenként káros hatásokat eredményez. Ezt a részt nevezik különleges kezelést igénylő hulladéknak. Ezek ma már minden háztartásban megtalálhatóak, hiszen egyre több vegyszert használunk, és az ilyen termékek elhasználódása után hulladék marad hátra.

Ilyenek az alábbiak:

  • Akkumulátorok, szárazelemek
  • Étolaj és zsír
  • Festékek, tinták, ragasztók és oldószerek
  • Növényvédő szerek
  • Kiselejtezett elektromos berendezések
  • Gyógyszerek hulladékai
  • Fertőzésveszélyes egészségügyi hulladékok
  • Savak, lúgok, mosószerek
  • Fénycsövek és egyéb higanytartalmú hulladékok

A felsoroltakon kívül előfordulhatnak még azonosíthatatlan vegyi anyagok, fotóvegyszerek, azbeszt tartalmú hulladékok. Az elhullott állati tetemek szintén veszélyes hulladéknak minősülnek, begyűjtésüknek, ártalmatlanításuknak azonban az állategészségügyi jogszabályoknak megfelelően kell történnie.

Hova tegyem a veszélyes hulladékot?

Az első és legfontosabb tennivaló az, hogy az otthonunkban keletkező veszélyes hulladékokat ne tegyük a kukába a többi hulladék közé. Keressünk olyan biztonságos helyet a számukra, hogy pl. a gyerekek ne férjenek hozzá, és tároljuk addig, amíg garantáltan biztonságos kezelőhelyre lehet juttatni ezeket.

Állandó lehetőség a hulladékgyűjtő udvaron történő átadás lenne, amennyiben az otthonunk közelében lévő udvaron veszélyes hulladékokat is átvesznek.

A pilisvörösvári hulladékudvar még nem használható

Azonban a legközelebbi, pilisvörösvári hulladékgyűjtő udvarra egyelőre NEM vihetik a solymáriak a veszélyes hulladékot. Ennek több oka van. Egyrészt a januárban megnyílt, társulási formában épült hulladékudvar finanszírozása még nem megoldott, azaz az udvart működtető Zöld Bicske Kft. ennek híján nem tudja kiszolgálni az összes környező település lakosságát. Másrészt a leadáskor az udvarnak kötelező ellenőriznie, hogy a lakosok befizették-e a szemétdíjat, viszont ezt nem tudják egyszerűen ellenőrizni, mivel Solymáron nem a Zöld Bicske, hanem a Depónia a szolgáltató.

Fotó: Barcsik Géza

Remélhetőleg ezt a kérdést nyár derekáig sikerül megoldani, és végre a solymári lakosok előtt is megnyílik az udvar. Addig pedig kérik a lakosság türelmét!

Folytatjuk!

OHN