Hova tegyem az üveghulladékot?

7584
Fotó: pixabay.com

Régebben teljesen természetes volt, hogy ha valamilyen italt vásároltunk, az üveget fogyasztás után visszaváltottuk. Napjainkban azonban kevesebb is az üvegben árult termék – a műanyag palackok előretörése miatt -, és még kevesebb a visszaváltható. Mégis előfordulhat, hogy például egy jól sikerült nyári grillezés után több üveghulladék is keletkezik, és nem tudjuk, hova tegyük. Igyekszünk néhány hasznos információval szolgálni.

Szemét-kisokos 3. rész

A háztartásban keletkező hulladékok közül többet is lehet szelektíven gyűjteni, azaz nem lazán a mosogató alatti kukába hajítani, hanem külön gyűjteni és a megfelelő helyen elhelyezni. És ez nem afféle úri huncutság, hanem a környezettudatosság első lépcsője. Ezúttal az üveggel foglalkozunk.

Visszaváltanám – mit tegyek?

Betétdíjas üveget visszaváltani kötelező. Azoknak az üzleteknek, amelyek árusítanak olyan üdítő-, illetve, alkoholos italokat, amelyeknek betétdíja van, kötelességük ezeket visszagyűjteni – mégpedig korlátlanul. Tehát nemcsak az adott üzletben vásárolt termékeket, hanem minden olyan üveget köteles visszaváltani, amilyet ő is forgalmaz. De mi legyen a nem betétdíjas üvegekkel?

Mit visznek el a ház elől?

Az üveget sajnos nem, így a szelektíven gyűjtött szemetünket a legközelebbi hulladék-gyűjtőszigeten helyezhetjük el. Ez Solymáron található a Templom téri CBA mellett, az Auchan áruház parkolójában, valamint a Spar áruháznál is gyűjtik az üveghulladékot.

Fotó: Olasz-Hartyányi Nikoletta

Melyik konténerbe dobhatom?

Az üveget két különböző színű konténerben gyűjtik. A fehér üveget a FEHÉR színű konténerbe dobhatjuk, míg a színes üveget a ZÖLD konténerbe.

Mit is dobhatok a FEHÉR konténerbe?

Ide tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált színezetlen üvegeket – konzerves, parfümös stb. – dobhatunk be.

Ne dobjunk bele színes üveget (pl. zöld, barna üveget), tükröt, ablaküveget, villanykörtét, szemüveget, nagyítót, drótszövetes üveget, kerámiát, porcelánt, neoncsövet!

Mit is dobhatok a ZÖLD konténerbe?

Ebbe dobhatjuk a színes (zöld, barna, sárga) italos, parfümös, konzerves üveget.

Ne dobjunk bele színezetlen, azaz fehér üveget, drótszövetes üveget, katedrálüveget, kerámiát, porcelánt.

Az üvegekről távolítsuk el a fém kupakokat!

Folytatjuk!

OHN