Hova tegyem a zöldhulladékot?

4750
Fotó: pixabay.com

Itt a tavasz, sőt már a nyár, és javában tart a kerti munkák szezonja. Fűnyírótól hangosak a kertek, metszőollók csattognak mindenfelé. Az így keletkező zöldhulladékot viszont valahova tenni kell. Ebben a kérdésben igyekszünk néhány hasznos információval szolgálni.

Szemét-kisokos 2. rész

A kertben keletkező hulladékok közül a zöldhulladék az egyik legizgalmasabb kérdés, hiszen számos módja lehet annak, hogy megszabaduljunk tőle. De hogyan járunk el helyesen? Sorozatunk második részében ezzel foglalkozunk.

Mikor és hogyan viszik el a ház elől?

Solymáron legközelebb május 22-én kedden gyűjtik be a zöldhulladékot.
A zöldhulladékot legfeljebb 110 l űrtartalmú zsákban, illetve kötegelt (max. 70 cm hosszú, 50 cm átmérőjű köteg) formában szállítják el. Csak az olyan zsákot vagy köteget viszik el, amelyen rajta van az adott évre érvényes zöldhulladék matrica (a lakosok a díjmentes matricákat postán kapták meg a Depónia Kft.-től), vagy kihelyezhetik a hulladékot a Településüzemeltetési Kft. zsákjaiban is. Zöldhulladék elszállítására alkalmas zsákot a solymári Polgármesteri Hivatalban, a Kukori trafikban és a Templom téri iparcikk boltban lehet vásárolni 350 forintért (a zsák megvásárlásával az elszállítás díját fizetjük ki).

Fotó: Sólyom Ágnes

Az újrahasznosítható hulladékot a szállítási napot megelőző este, de legkésőbb aznap reggel 6 óráig készítsék ki az ingatlan elé, mert a szállítást már reggel 7-kor kezdik a Településüzemeltetési Kft. munkatársai öt teherautóval.

Mit ne tegyünk a zöldhulladékkal!

Lehetőleg ne égessük el, hiszen például egy kupac avar 6 órás égetése megfelel 250 busz 24 órás folyamatos közlekedésének. Solymáron van környezetbarátabb megoldás is az égetésnél, hiszen lehet komposztálni, amit az önkormányzat is támogat. Évente kétszer komposztálási programot hirdet, amelynek keretében a Solymár közigazgatási területén keletkezett növényi hulladékot elszállíttatja díjmentesen. Ha mégis elkerülhetetlen az égetés, akkor azt csak a szombati napokon lehet megtenni, 07 és 13 óra között. Ne égessünk semmiképp, ha szeles, esős az idő, és ha általános tűzgyújtási tilalom van érvényben!

Ne vigyük az erdőszélére sem! Egyrészt, mert ha azt is gondoljuk, hogy lebomlik, ez illegális szemétlerakásnak minősül. Másrészt bizonyos zöldhulladékok – pl. fenyőfa – sokkal nehezebben bomlanak le, pláne, ha még zsákba is teszik.

Mit tehetünk, ha nem akarunk várni az elszállításra?

Kérhetünk eseti elszállítást, vagy zöldhulladék konténert, de leginkább komposztáljunk. A komposztálásról bőven találunk irodalmat az interneten. Hosszútávon anyagilag is mindenképpen megéri.

Folytatjuk!

OHN