Ünneplőbe öltözött a Szél-hegy

3313
Fotó: Barcsik Géza

Húsvét vasárnap hajnalán, napkelte után a a Szél-hegyen tartott katolikus szentmisével ünnepelték a hívek a kereszténység legnagyobb ünnepét. Erre pár napra idén is kikerültek a stációk bronz domborművei.

A Szél-hegy (svábul Plutipéeg, jelentése talán vérhegy) Solymár észak-nyugati szélén áll, kopasz tetejéről remek kilátás nyílik a településre. Az 1990-es években a Golgota Alapítvány új keresztutat létesített a hegyen a község korábbi, nagyrészt elpusztult kálváriája helyett. A keresztutat, ami Jézus Krisztus szenvedéséről és haláláról emlékezik meg, 1999 húsvétján szentelték fel. A tizenhárom stáció spirális vonal mentén vezet fel a csúcson álló három keresztig, a kis fülkékben a XIV. stációként egy mesterségesen kialakított barlang zárja a keresztutat. A XV. számú, a feltámadást jelképező stáció a Templom téren, a katolikus templom előtt áll. (Forrás: Wikipédia – Szél-hegy)

Év közben csak a stációk üres építményei láthatók a keresztúton, de a húsvéti időszakban a Rumán Sándor szobrászművész által alkotott bronz domborművek is kikerülnek a keresztút fülkéibe, ez alatt a pár nap alatt (nagypéntektől húsvét hétfőig) a helyi polgárőrség őrzi a területet.

Hívek a húsvét hajnali feltámadási szentmisén 2018. április 1-jén

Nagypénteken este a keresztútjárásnak, húsvét hajnalán az ünnepi szentmisének biztosította a hely a különleges díszletet.

solymáronline