Ugron Béla: „Azt éreztük, hogy az emlékkiállításnak Solymáron a helye!”

2824

Március 10-én, szombaton, 16 órakor Páll Antal korondi fazekasmester (1941-1993) tiszteletére rendezett emlékkiállítás nyílik a Helytörténeti Gyűjteményben. Az esemény szomorú apropóját a mester halálának 25. évfordulója adja.

„A hetvenes évektől vagyunk jó barátságban a Páll családdal” – meséli a kiállítást kezdeményező, Solymáron élő Ugron Béla. – „A betegeskedő Antal magyarországi kezelései alkalmával rendszerint nálam, vagy valamelyik testvéremnél szállt meg. Természetes volt, hogy miután szervezete felmondta a szolgálatot a kórházban, nálunk otthon történt a felravatalozás, a virrasztás, majd mi szállítottuk őt Székelyföldre, a Máltai Szeretetszolgálat mikrobuszával a temetésre. Ezért éreztük azt, hogy az emlékkiállításnak Solymáron a helye!”

A család tiszteletére külön sarkot rendeztek be Páll Antal szintén elhunyt testvéreinek egy-egy munkájával, és az emlékezetes virrasztáskor használt gyertyatartóval – a mai napig megőrzött csonkig égett gyertyával.

A tematikusan rendezett hatalmas anyag a saját és barátok gyűjteményéből állt össze, köztük olyan érdekességekkel, mint id. és ifj. Páll Antal agyagszobrai, amit hatévesen készítettek húsz-harminc év eltolódással.