Új sorozat a Svábházban – Familiengeschichten / Családi történetek

1633

Tavaly „Arcok és harcok” címmel indult Kondor Katalin sorozata a Svábházban. Célunk az volt, hogy Solymáron élő, vagy hosszabb ideig itt élt, ismert személyiségeket szólaltassunk meg. Kíváncsiak voltunk, hogy aki Solymárra költözik, az miért ezt a falut választja lakóhelyül, hogy érzi itt magát, mennyire vagyunk mi – itt élő tősgyökeres solymáriak – befogadóak?
A meghívott vendégek Babicsek Bernát, Bayer Zsolt, Borbás Marcsi, Erőss Lóránd, Heimann Zoltán, Kautczky Armand, Kovács Ákos, Miháldy Kinga, Lovász Irén, Lőrincz Beáta, Ordódy György és Varga Zoltán voltak.
Egy év után kifogytunk a solymári hírességekből.

Az újabb ötlet Hartmann Hellebrandt Hildától származik: mutassunk be sikeres solymári családokat. Nagyon sok lokálpatrióta család él a faluban, akik nincsenek rivaldafényben, de tehetségükkel, szorgalmukkal, eredményességükkel emelik Solymár értékét és hírnevét. Ezekről a családokról szeretnénk többet megtudni, hogy példájuk terjedjen. Minden hónapban egy-egy ilyen solymári családot ismerhetnek meg a Svábházba látogatók illetve a Pilis TV nézői.

Január utolsó napján nemcsak a program debütált, hanem a beszélgetéseket vezető Milbich Edit is. Edit elfogadta a felkérést, és jó érzékkel bírta szóra a Hamvas családot.

Az édesapa, Hamvas Márton mérnök, a KÖZCSAT vezetője. Felesége, Bella, a család motorja. Két fiuk közül Gábor építész, Tibor borász. Tibor felesége, Zsuzsi, és két gyerekük tették teljessé a családi képet. Az est során megismerhettük a sváb Hamvas (Huppert) család történetét, Bella részéről meg felvidéki nemesi családja kálváriáját. Hitvallást hallhattunk az építészetről, és megtudhattuk, milyen küzdelmes pálya manapság a szőlőművelés és a borászkodás.
Tibor borait kóstolgatva Hamvas Béla (csak névrokon) idézeteket hallhattunk tőle, és megtudhattuk, hogy szorgalmán, kitartásán, akaraterején, elszántságán keresztül tanulta meg tisztelni a fizikai munkát. Eközben mély gondolkodású emberré lett. Tibor szerint a bor spirituális esszencia, és nem véletlen, hogy a keresztény vallásban is rituális kellék. Meglátása, hogy Magyarországon a kulturált borfogyasztás terén van még mit tanulni. Cél lenne, hogy a gasztronómia és a borászat erősítsék egymást, ahogy külföldi híres borvidékek példája mutatja. A zéró tolerancia elve ennek bizony nem kedvez.
Nemcsak jó történeteket hallhattunk, jó borokat ihattunk és Bella-féle finom pogácsát ehettünk, hanem bepillantást nyerhettünk egy összetartó család életszemléletébe. Köszönet a Hamvas családnak és Milbich Editnek.

Hartmann Hellebrandt Hilda