A táskáim én magam vagyok – Oláh Anna (ANNA AMELIE) kiállítása Solymáron

3227

Az Apáczai Csere János Művelődési Ház minden évben arra törekszik, hogy helyi illetőségű, vagy solymári kötődésű művészeket is bemutasson, és alkotásaikkal méltó módon ünnepelje meg a Magyar Kultúra Napját. Nagy öröm, hogy idén egy fiatal designer hölgy tölti be ezt a szerepet, Oláh Anna, az ANNA AMELIE márka tervezője.

Solymár központjának egyik kis utcájában áll egy ház, hófehér falazott kerítésén jellegzetes, az ötvös mesterséget jelképező vakolatdíszítéssel. Ebben a házban nőtt fel Oláh Anna.

„Meghatározó a gyermekkorom, a vidéki környezetben töltött évek – emlékezik vissza. – Imádom Solymárt, a természetet. Az alsó tagozatot A Fészek Waldorf Iskolában végeztem. Meggyőződésem, hogy az ott megtapasztalt szabadság, a világra való nyitottság nélkül ma nem lennék az, aki vagyok. Édesapám, Oláh Sándor, ötvös iparművész, édesanyám Szépfalvi Anna, Tessalonikiben végzett festőművész. Beleszülettem ebbe a légkörbe, folyton rajzoltam, vagy találtam valami kreatív elfoglaltságot szüleim műtermében.”

Magától értetődő volt, hogy később a Rákóczi Gimnázium rajz tagozatára jelentkezett. Az a tudatosság, mondhatni fanatizmus, ahogy az Iparművészeti Egyetem textil szakára készült, már kevésbé. 2 éven át különböző rajziskolákban, előkészítőkön képezte magát, volt olyan időszak, hogy hétfőtől szombatig reggeltől-estig. Meg is lett az eredménye: elsőre felvették.

Anna álmodozó típus, az ANNA AMELIE márkanevet is úgy találta ki, hogy képzeletbeli, Champs Elyseées-n lévő üzletének keresett illő elnevezést. De nem csak álmodozik: az egyetem BA diplomájának megszerzése után úgy döntött, kipróbálja magát „élesben” és felépít egy márkát.

„2010-ben az AA első kollekciójának bemutatójára 110 meghívót küldtünk ki. Száz vendég jött el, és minden táskát megvásároltak. Ezek után nem volt kérdés, hogy jó úton járok-e!”

A valódi alkotómunka, a tervezés, a saját kezű kivitelezés csak egy része a rengetegféle, anyagbeszerzéssel, reklámmal, sajtó-kommunikációval, eladással járó feladatnak, amit Anna asszisztense, Waldron András segítségével tart kézben.

 

Az azóta elkészített számtalan kollekció, többezer eladott táska, és szakmai elismerések után tavaly megnyílt a négy tervezőtárssal közös üzlet, a Punch. A különféle designtermékek – ruhák, kalapok, ékszerek és táskák (öt divatmárka egy helyen) – harmonikusan megférnek, egymást erősítik, miközben a tervezők saját törzsközönsége, kapcsolatrendszere is megsokszorozódik.

A kiállításon más oldalról is bemutatkozik.

„Nagyon örülök a solymári felkérésnek!” – mondja. – „Megtisztelő, hogy rám gondoltak. Egy olyan anyagot mutatok be, ami még sehol nem szerepelt. A rajzolás, ezek az egyvonalas grafikák – amikre most a súlyt fektetem – gyerekkorom óta végigkísérnek. Egyfajta ujjgyakorlatok ezek, hagyom, hogy fussanak a vonalak, elindul egy gondolat, egy valós élmény, vagy film, zene hatására, majd összeállnak, életre kelnek, megszületik egy történet a papíron. Egyik kedvenc témám a különféle házak városok rajzolása, ahol minden ablak mögé emberi sorsokat képzelek el.  A másik az emberi test, az emberi fej, annak szerkezete, a folytonos kísérletezés, hogyan lesz egyre életszerűbb az ábrázolás egy-egy elkapott vonallal. A rajzolás belső utazás, terápia számomra, de közben a tárgytervező-fantáziám is beindul, és 3D-s inspirációkat is kapok általuk. Az ösztönös így válik tudatossá. Minden összefügg.”

Anna jelenleg Hollandiában élő, szakmabéli testvérével közös vállakozást tervez. Azt mondja, lehet, hogy a közeljövőben teljesen új, alternatív alapanyagokból készít majd táskákat.

„Az ember folyton változik, egyre letisztultabban látja a dolgokat. A fogyasztói társadalom haldoklik, a divat kultusszá válása nem jó irány. A nagy eredmények nem pénzben mérhetők. A folyamat a lényeg, honnan hova jutunk, ahogy nekem is újra kell gondolnom a nagy bőr-imádatomat a környezettudatosság fényében. Ugyanígy a szépség fogalma is átértékelődött számomra. Fontos, hogy testi lelki harmónia, „szépség” vegyen körül, azt közvetítsem, legyek önazonos és örömet szerezzek vásárlóimnak a táskáimmal. Hiszem, hogy a művészek papok és papnők, akiknek kötelességük ez a közvetítői szerep, nem véletlenül kapták a tehetséget.”

Tisztelettel meghívjuk Önt, családját és barátait 2018. január 20-án, szombaton a
Magyar Kultúra Napja
tiszteletére rendezett programjainkra.

19 óra
Ünnepi köszöntőt mond Lőrincz Beáta, képviselő, a Közművelődési Bizottság elnöke.
Balogh Istvánné, könyvtárvezető kihirdeti a 2017. évi novellapályázat eredményeit.

Oláh Anna (ANNA AMELIE) designer
Személyiség rétegek
című kiállításának megnyitója
zenés performance-szal, melynek közreműködője Havai Gábor, gitáros-énekes

20 óra
Misztrál együttes
ünnepi koncert

A kiállítás megtekinthető 2018. február 1-ig, a művelődési ház nyitvatartási idejében.