Nemzetiségi szószóló helyett képviselőt!

1083
Ritter Imre német nemzetiségi szószóló

A solymári nemzetiségi önkormányzat közmeghallgatást tart pénteken (november 17.) délután 6 órától a művelődési házban. A rendezvény díszvendége Ritter Imre nemzetiségi parlamenti szószóló lesz, aki tájékoztatást ad az Országos Német Önkormányzat céljairól és a 2018-as választásról. Az országos önkormányzat célja, hogy a nemzetiségeknek képviselőik legyenek az országgyűlésben.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint, ha egy adott nemzetiségi listára jutó szavazatok száma nagyobb vagy egyenlő, mint a kedvezményes kvóta, az adott nemzetiségi lista kap egy kedvezményes mandátumot. A kedvezményes kvótát úgy számolják ki, hogy az összes országos listás szavazatot elosztják kilencvenhárommal, és az eredményt tovább osztják néggyel. Az így kapott hányados egész része a kedvezményes kvóta.
A nemzetiségi listát állító, de azon mandátumot nem szerző nemzetiséget szószóló képviseli az Országgyűlésben.
Jelenleg mind a tizenhárom magyarországi nemzetiségnek szószólója van az Országgyűlésben, ahhoz, hogy a német nemzetiségnek önálló, teljes jogú képviselője legyen, körülbelül 20-25 ezer közötti szavazatnak kellene lennie.