Kamu egészségügyi vizsgálatok – Főként időseket csapnak be

1135

A Pest Megyei Kormányhivatal ellenőrizte az árubemutatókat és az egészségügyi vizsgálatoknak álcázott termékértékesítéseket. Az ellenőrzések eredményeiről Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja számolt be a Kossuth Rádióban.

A kormányhivatal arra a megállapításra jutott, hogy az utóbbi időben az árubemutatók helyett bizonyos cégek az egészségügyi vizsgálatoknak álcázott termékértékesítésre koncentrálnak. Ezt bizonyítja, hogy a 2017-es évben csak Pest megyében 26 db panaszbejelentés érkezett egészségügyi vizsgálatoknak álcázott termékértékesítéseket végző vállalkozások tisztességtelen magatartásával kapcsolatban.

A kormányhivatal folyamatos ellenőrzéseinek célja egyrészt az időskorú lakosok figyelmének felhívása másrészt a vállalkozások tisztességtelen magatartásának szankcionálása. A hivatal több milliós bírságokat szabott ki és kötelezte a vállalkozásokat, hogy a fogyasztókkal szemben alkalmazott, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatát szüntesse meg.

A helyszíni vizsgálatok és a kormányhivatalhoz érkezett bejelentések tapasztalatai alapján megállapítást nyert, hogy már a telefonos meghívások alkalmával megtévesztik az embereket.

Tapasztalat szerint a cégek az utóbbi időben már nem termékeket értékesítenek, hanem igen magas árakon a termékek használati díját fizettetik meg a vásárlóval. Általános, hogy éves szerződést kötve a terméket azonnal átadják, így a szolgáltatás teljesítése már is elkezdődik, ezért a fogyasztónak nincs lehetősége az elállási jog gyakorlására.

A Hatóság a helyszíni vizsgálatok és a lakossági bejelentések alapján azt is megállapította, hogy a cégek által felkínált „orvosi” vizsgálatok helyszínei a vállalkozások fiók telephelyei, üzlethelységei voltak, így az idős embereknek szintén sérül az elállási joga.

Tarnai Richárd kormánymegbízott végül felhívta a termékbemutatókon résztvevők figyelmét, hogy csak olyan vizsgálatokon vegyenek részt, melyet valóban rendelőintézetek, kórházak szerveznek. Továbbá hozzátette, hogy lehetőleg semmilyen gyógyászati segédeszközt és egészségügyi szolgáltatást ne vásároljanak ilyen körülmények között.

(Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal)