„Milyen paprikának szentelnek minden évben egy ősz eleji solymári fesztivált?”

2467

A címben szereplő kérdés egy televíziós quiz-műsorban hangzott el, nem kis büszkeségére az érintetteknek. Természetesen a chiliről van szó, és a Chili Fesztiválról, melyet ebben az évben szeptember 2-án, szombaton rendez meg Solymáron a Kud-A.R.C. Közhasznú Ifjúsági Egyesület a Chilis Pilis Baráti Körrel karöltve.

A kezdetek óta töretlen, immár országos szintű népszerűségnek örvend ez a hagyományos kora-őszi rendezvény. Nemcsak a chili-termesztők és -fogyasztók várják nagyon, de azok is számon tartják, akik csupán kellemes, tartalmas időtöltésre vágynak.

A szervezők fontosnak tartják, hogy évről évre változatosabb színvonalas programokat kínáljanak, és egyre nagyobb közönséget szólítsanak meg, 0-99 éves korig. (Persze a 100 év fölöttieket is szeretettel várják!)

Lássuk tehát milyen újdonságokkal szolgál az idei Chili Fesztivál:

  1. Jó hír: a chili bemutató és vásár kikerül a szabad levegőre! Az ún. Vásárló utcán remélhetően még élvezhetőbb lesz az ismerkedés a csípős oldallal.
  2. A művelődési ház felszabadult nagytermében a Játszóház várja a gyerekeket és a fiatalokat különféle interaktív szórakozási lehetőséggel: szappanbuborék eregetéssel, kézműveskedéssel, társas- és logikai játékokkal, de csináltathatnak maguknak arcfestést és csillám tetkót is! Mindezek lebonyolításában a Kud-A.R.C. egyesület tagjai mellett a Zabhegyező GYAE és a Kamasztér Alapítvány aktivistái segítenek.
  3. Idén második alkalommal nevezhetünk a Hun Hot Magyar Chili Szósz Versenyre, immár három kategóriában: extra erős, BBQ és gyümölcsös szószok kerülnek megmérettetésre. A Chili Fesztivál szervezőitől származik a verseny ötlete, és a lebonyolítás mikéntjének kidolgozása. Az ország különböző pontjairól beérkező Chili-csodákat többféle szempont szerint (íz, állag, illat, stb.) osztályozzák. A győztesek a trófea elnyerése mellett egész évben büszkén használhatják termékeiken a Hun-Hot érem-matricáját.
  4. Természetesen a megszokott programok sem maradhatnak el. Lesz Chili Akadémia és Chili – TOTO, Chili szépségverseny, Chili Challenge és Chili főzőverseny kóstolási lehetőséggel.
  5. A könnyed szórakozás kedvéért idelátogatók sem csalódnak majd! Ezévben négy együttes koncertjét élvezhetjük!
    A jól ismert Egy húron pendülők csapata – a kora délutáni nyitószám – blues-country-rock számokkal enyhíti a csípős hangulatot. A 35. születésnapját ünneplő Los Andinos együttes ecuadori, perui és bolíviai gyűjtéseivel az Andok világát varázsolja Solymárra. A Korai Trancemission zenekar vadonatúj LP (!)-lemezbemutató-turnéjának műsorával érkezik a fesztiválra. Az estét a – tavalyi fergeteges siker után –  közkívánatra újra meghívott Spencer-Hill Magic Band zárja.

A műsorral, árusítással, nevezéssel kapcsolatos további információk a fesztivál facebook oldalán találhatók.