SZUBJEKTÍV SZIGET

2494
Fotók: Daróczi Diána és Barcsik Anna

A héten nyitotta meg kapuit a 2017-es SZIGET Fesztivál. Természetesen idén sem hiányozhatott a Kud-A.R.C. Közhasznú Ifjúsági Egyesület sátra az úgynevezett Civil Szigetről. A hét legmelegebb napján, csütörtökön, a betérő fiatalok – 70 százalékban külföldiek – a rekkenő hőség ellenére is hálásan fogadták az egyesület kézműves workshop-kínálatát, és lelkesen gyártották a saját tervezésű jelvényeket és az újrahasznosítás jegyében készíthető ékszereket Daróczi Dini és segítői vezetésével. Sir Morlock – az első chili lovag – több nyelven népszerűsítette a solymári Chili Fesztivált, és a gyanútlanoknak ártatlan arccal kínálgatta kóstolásra frissen szüretelt paprikáit – olykor sikerrel. A jól végzett munka után – persze azért közben is – jöhetett a szórakozás!

Az első dolog, amivel a fesztivál lenyűgözi az idelátogatót: a hatalmas méretek. A színpadok és technikai berendezések nagysága, mennyisége, a Petőfi Csarnoknál nagyobb sátrak befogadóképessége. Döbbenetes, hogy egyszerre több helyszínen teltházzal zajlanak a programok, zsúfoltak a büfék, és az utakon mégis hömpölyög a tömeg. A kínálat sokasága nagyszerű, mégis zavarba ejtő, az ember a bőség zavarával küzd. Azt a taktikát választottuk, hogy több zenébe belehallgatva, minél több helyet bejárva kapjunk minél teljesebb összhatást. Így sikerült vagy hét koncertből ízelítőt kapnunk. Jamie Cullum fergeteges zongorajátéka után láthattuk például Fehér Zsombort, a Kerekes Band frontemberét hammelni, furulyásként mozgatni a nézők tömegét, a népszerű énekes-rappert Whiz Khalifát, vagy Ed Phillips együttesét – Elvis Presley dalainak kiváló előadóit – és, meglepő módon, egész fiatalokból álló rajongótáborukat, mely együtt énekelte a számokat Eddel. Láb nem maradt mozdulatlan! Egyébként a Kerekes Band és Ed Phillips az idei Solymári Búcsúban is fellépnek majd!

A fesztivál érdekes színfoltjai a különféle dekorációk, és az újrahasznosított anyagból készült hatalmas szobrok. Szomorú látvány azonban a sziget összes helyszínét – szó szerint – elborító szemét, főleg műanyagpoharak és sörösdobozok. A dolog jó oldalát nézve: lesz alapanyag az alkotásokhoz.

Kipróbált régi és első szigetesek ellenben egyetértenek abban, hogy összességében ez egy varázslatos hely, ahol a határtalan szabadság, az elfogadás, a szeretet és a „minden lehetséges” érzése tapintható.

Jármy Éva