Alkalom szüli a tolvajt!

1218

A tanév befejeztével, aki teheti, nyári szabadságra megy, üdülőhelyre utazik. Azonban a betörők és a tolvajok soha sem mennek szabadságra, emiatt érdemes a mondást szem előtt tartani: alkalom szüli a tolvajt.

 

A Pest megyei Rendőr-főkapitányság ajánlása alapján, ahhoz, hogy ne váljunk áldozatokká érdemes néhány dologra odafigyelni:

  • A nyári melegben sokan nyitott ablak mellett alszanak, nappal az ajtókat is nyitva tartják. A betolakodó rovarok ellen a szúnyogháló megfelelő védelmet biztosít, de értékeik védelme szempontjából nem jelent megoldást. Javasoljuk, hogy nappalra, amikor nem tartózkodnak otthon, a legnagyobb meleg ellenére is zárják be az ablakokat, ajtókat.
  • Az éjszakai nyitott ablak melletti alvás esetére is van megoldás az illetéktelen behatolás megakadályozására. Biztonságtechnikai üzletekben kapható mozgatható, mozgásérzékelővel ellátott riasztókészülék, amely a nyitott ablak közelében elhelyezve hangjelzéssel riaszt az esetleges behatolás esetén. Ez a mobil riasztóberendezés alkalmazható az udvaron, erkélyen elhelyezett értéktárgyak, kempingezés során a sátorban, lakókocsiban elhelyezett értékek védelmére is. A hatósugarába kerülő mozgó tárgyak, személyek jelenlétét hangadással jelzi.
  • Amennyiben üdülni megy a család, kérjék meg rokonukat, megbízható szomszédjukat levélszekrényük rendszeres kiürítésére, ugyanis a megtelt levélszekrény árulkodó jel lehet a tolvaj számára arról, hogy hosszabb ideje nem tartózkodnak a lakásban. Arra is megkérhetik megbízottjukat, hogy ne csak a virágokat locsolja meg, hanem az utcai függönyöket alkalmanként húzza el, kapcsolja be a rádió,- vagy tévékészülékeket. Kertes ház esetén jó módszer, ha szomszéd vagy ismerős az önök lakása előtt parkol esetenként gépkocsijával.
  • Hosszabb út előtt hasznos a gépkocsit ellátni különböző elektronikus védelmi berendezésekkel, mint pl. elektromos indításgátló, riasztóberendezés. Amennyiben utazás közben megállnak pihenni, ne hagyják az autót lezáratlanul, értékeiket ne hagyják látható helyen, tegyék a csomagtartóba. Az ún. trükkös lopás hazánkban és külföldön is gyakran előfordul. Az autópályák mellett található parkolóban, benzinkútnál kiszúrják az autó kerekét és azt követve, megállás után, segítséget imitálva, a kocsiban utazók figyelmét elterelve tulajdonítanak el értékeket.
  • Amikor strandon, fürdőben töltik szabadidejüket, lehetőség szerint vegyék igénybe az értékmegőrzőt. Amennyiben nincs, a parton hagyott értékekre felváltva vigyázzanak, soha ne hagyják őrizetlenül táskáikat, csomagjaikat! A törölköző sem jelent biztonságot! Csak annyi pénzt vigyenek magukkal, amennyi szükséges ahhoz, hogy jól érezzék magukat és biztonságban hazajussanak! Figyeljenek egymásra és egymás értékeire, a lopás ezzel megelőzhető!

Ha bajba kerülne, hívja a 107 vagy 112-es segélyhívó számokat!