Gazégetés az élet megrontója

1131

A solymári polgármesteri hivatal hatósági irodájától tudtuk meg, hogy a legtöbb panasz a gazégetés okozta füst miatt érkezik a polgármesteri hivatalba. A rendelet szerint szombaton lehet égetni reggel 7-től, délután egy óráig. Sokan nem tudják, hogy ha a médiumok közzé teszik a tűzgyújtási tilalmat, akkor az, többnyire a külterületekre vonatkozik, tehát az erdőkre, azok közvetlen környezetére és az irányított tarlóégetésekre. Ettől persze az égetés még büdös és környezetszennyező, de az fontos, hogy nem lehet akármikor és akárhol gazt égetni.

Solymáron korábban volt olyan elképzelés, hogy a belterületi gazégetést az önkormányzat teljesen betiltja, de a képviselő-testületen nem ment keresztül az elképzelés – sokak bánatára.

Perjámosi Krisztinától, a hatósági iroda vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a szabályt megszegőket figyelmeztetni szokták és ez általában elegendőnek bizonyul, hiszen a cél nem a büntetés, hanem a szabálykövető magatartás elérése. Falubejárások kapcsán, ha észlelik, hogy valaki nem a megengedett időben és módon (pl. erősen füstölve, vizes, nedves avart égetve) éget, akkor odamennek és megkérik, hogy fejezze be. Ez idáig mindig eredményes volt. A közterület-felügyelő rendszeresen ellenőrzi, hogy az égetések az engedélyezett időben történnek-e meg, és ha szükséges, akkor intézkedik, de lakossági bejelentés alapján is indulhat vizsgálat, ehhez azonban vállalni kell a bejelentőnek, hogy megadja nevét és címét. Ha kéri, akkor személyes adatait zártan kezelik.