Az egykori államfő emlékei – Interjú Schmitt Pállal

2519

Solymár ismert polgára olimpiai bajnok vívóként és nagykövetként népszerű volt, ám politikai szerepvállalása után rengetegen elfordultak tőle, és számtalan támadás érte. Schmitt Pál öt évvel lemondása után adott exkluzív interjút a Story Magazinnak.

A 75. születésnapját nemrég ünneplő köztársasági elnök zsúfolt nyugdíjas éveiről számol be az interjúban, hiszen alig van egy szabad perce, annyi ma is a feladat. A sportolói karrier felelevenítése mellett megtudhatjuk, hogyan vélekedik saját politikai szerepvállalásáról, az őt ért támadásokról.

A Nemzet Sportolója beszélt arról is, hogy a rengeteg feladat mellett, természetesen a családra mindig jut idő. „Most éppen itthon van az egész család, legnagyobb lányom ötvenedik születésnapját ünnepeljük majd együtt. Ők Amerikában élnek, egy fia és egy lánya van, a fiú már diplomás, a húga egyetemen tanul. Noha kint születtek, magyarul tökéletesen beszélnek, és most éppen spanyolul tanulnak. Középső lányomnak egy fia van, aki vív. A legkisebbnek három gyereke van. A két fiú idén magyar bajnok lett vízilabdában, a kisebbet az év játékosának is megválasztották a korosztályában. Akár válogatottak is lehetnek, nagyon tehetségesek. A nővérük első éves egyetemista, ő teniszezik. Mondanom sem kell, nagyon örülök, hogy valamennyien sportolnak. Egyébként példamutató, mennyire szeretik egymást a családtagjaink. Nagyon szoros a kapcsolat közöttünk, ami leginkább a feleségemnek köszönhető. Amikor évente összejön a ’szűk’ család, akkor negyvenen-ötvenen is ünneplünk.”

S, hogy hogyan tartja ilyen jó formában magát, hiszen korából jó pár évet letagadhatna: „Rendszeresen járok úszni, és súlyzózni, sokat szaunázom. Egyszer, amikor még államfő voltam, egy testőr bejött velem a szaunába, mondván, neki folyamatosan figyelnie kell engem. Beült, szenvedett egy darabig, aztán megkérdezte, hogy engedélyezem-e neki, hogy kint várakozzon. Mondtam, hogy menjen nyugodtan. Kívülről kukucskált be néha a kémlelőn, hogy megvagyok-e.”

Csontos Róbert három oldalas interjúját a Story Magazin most megjelent, 28. számában olvashatják.